Táxi sau taxí?

Táxi sau taxí?

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

Gramatica ne ajută atât în scriere, cât și în vorbire. Este foarte important să știm regulile de scriere și de pronunție și să nu avem dubii atunci când vine vorba să le punem în aplicare. Astăzi vorbim despre care este varianta corectă: „táxi” sau „taxí”?

 

Iată cum un cuvânt ne arată cum o greșeală la adoptarea unei expresii poate avea efecte supărătoare pentru întreaga economie a limbii. Originalul este reprezentat de franțuzescul „taxí” (scurtat din taximetru – scurtarea cuvintelor compuse este o caracteristică a graiului parizian).
În franțuzește accentul este pe ultima silabă și așa trebuie păstrat și în românește. O mulțime de oameni au modificat accentul și spun „táxi”, probabil pentru că se gândesc la „taxă”.

✅ Conform DOOM2 varianta corectă este: taxí
Dacă dorim să formăm pluralul cuvântului „taxi” sau să-l articulăm, observăm că varianta „táxi” nu sună așa bine: táxiuri, táxiul etc. Deducem de aici că forma corectă și cea potrivită este „taxí”.
Rezultatul e că am căpătat un substantiv nedeclinabil, ceea ce nu se potrivește deloc cu structura limbii române. Prezența acestuia poate atrage altele și chiar o schimbare generală de structură: maxi-táxi.

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *