TAUTOLOGIA: definiție și exemple

TAUTOLOGIA: definiție și exemple

↘ Definiție

Tautologia nu este neapărat o greșeală de limbă, ci un mod care constă în repetarea inutilă a aceleiași idei formulată cu alte cuvinte. Tautologia este indicatorul unui registru lexical limitat al vobitorului și poate fi considerată un tip de pleonasm. Termenul vine din greacă, de la ταυτολογία care înseamnă „care spune același lucru”.

 

↘ Exemple

De obicei tautologia are forma unei propoziții sau a unei fraze. Prin tautologie nu se urmărește definirea unui anumit termen, ci se accentuează trăsăturile acestuia. De exemplu: viața este viață, legea este lege.

Din punct de vedere sintactic, tautologia este o construcție în care se repetă un cuvânt, dar cu funcție sintactică diferită, de cele mai multe ori termenul repetat trece de la subiect la nume predicativ (Omul este om.) și de la complement circumstanțial de relație la nume predicativ (De frumoasă, e frumoasă.). Se realizează relații tautologice atât la nivelul propoziției (De cântat, nu cântă.), cât și la nivelul frazei (Știu eu ce știu.).

 

De asemenea, tautologia poate avea și efect stilistic, dar se recomandă a se evita genul acesta de construcții: Prostu-i prost și-n ziua de Paști!/ Frate, frate, dar brânza-i pe bani.

Există situații în care tautologia este intenționată și, în fond, doar aparentă, atunci când în cea de-a doua utilizare a sa, cuvântul care se repetă are sens schimbat – generic, valorizator. Se realizează astfel o veche figură a retoricii: antanaclaza. Falsa tautologie (omul să fie om; dacă-i bal, bal să fie) se bazează pe un efect de intensificare, identificând, într-o situație individuală, o noțiune în gradul ei cel mai înalt, absolut.

 

Acest mecanism de construcție prin repetarea termenilor tautologiei, permite să admitem, ca produse în limitele aceleiași greșeli, și denumirile persoanelor prin nume și prenume identice: Ion Ion, Nicolae Nicolae sau care provin de la același cuvânt de bază: Ion Ionescu, Petru Petra, Vasile Vasilescu, etc.

 

CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

 

foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *