Știați că… substantivul „magnolie” vine de la numele unei persoane?

Știați că… substantivul „magnolie” vine de la numele unei persoane?

Unii termeni pe care îi folosim în limbaj de zi cu zi au origini la care foarte puțini ne-am gândi. Unele par cuvinte comune, care au existat de când lumea. Totuși, acestea provin de la oameni cu realizări remarcabile, care au revoluționat epocile în care au trăit. De aceea, nu au lăsat în urmă numai invenții și descoperiri, ci și cuvinte.

Este și cazul substantivului „magnolie”. Știați că și acest cuvânt vine de la numele unei persoane?

MAGNÓLIE, magnolii, s. f. Nume dat unor arbori exotici cu flori frumoase, mari, albe sau roșii, plăcut mirositoare, ale căror frunze sunt (la unele specii) întotdeauna verzi, cultivați ca plante decorative (Magnolia). – Din germ. Magnolie, fr., it. magnolia.

Planta a fost botezată după un botanist francez, dar nu după cel care a descoperit-o. Cum așa? Explicația, în continuare:

Arborele de magnolie a fost descoperit de botanistul francez Charles Plumier, pe insula Martinique, din Franța. Localnicii o botezaseră „talauma“.

Plumier i-a schimbat denumirea in magnolie, numele fiind derivat din cel al unui alt botanist celebru din Franța – Pierre Magnol.

Pierre Magnol s-a născut pe 8 iunie 1638, la Montpellier, și a murit pe 21 mai 1715 în același oraș. El a fost primul care a introdus noțiunea de familie în clasificarea plantelor, făcând un tot natural care să reunească genurile vecine.

În lucrările sale descrie mai mult de 2.000 de specii.

Foto: Pexels

Alege un curs de dicție

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

Curs de radio, din 07 februarie 2023, la București

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *