Spaniolii anunță că au descoperit cel mai vechi text în limba bască veche

Spaniolii anunță că au descoperit cel mai vechi text în limba bască veche

Cercetătorii spanioli anunță că au descoperit cel mai vechi text scris în limba bască veche.

Țara Bascilor este o regiune autonomă din Spania. Limba bască se deosebește de spaniolă prin faptul că nu este indo-europeană și nu are nicio relație lingvistică cu limbile romanice. În regiune se vorbesc ambele limbi.

Textul descoperit acum este scris în limba „vasconă”, limba vorbită de strămoşii bascilor de azi. Inscripția, pe o mână din bronz, a fost identificată în regiunea Navarra din nordul Spaniei, după cum au anunţat luni autorităţile regionale, relatează The Guardian.

Artefactul are peste 2.000 de ani vechime și se crede că era atârnat de ușile caselor pentru a aduce noroc.

Deși piesa, cunoscută sub numele de Mâna lui Irulegi, a fost descoperită anul trecut de arheologi, importanța sa a devenit clară abia recent.

Primul cuvânt gravat pe aceasta a fost identificat ca fiind „sorioneku”, asemănător cu „zorioneko” în limba bască actuală, însemnând „de noroc, de bun augur”.

Traducerea acestui prim cuvânt este „o etapă istorică de primă importanţă”, atât din punct de vedere arheologic, cât şi lingvistic, a explicat preşedinta guvernului regiunii Navarra, Maria Chivite.

Până acum, cercetătorii au presupus că vasconii nu aveau o limbă scrisă propriu-zisă, cu excepția cuvintelor găsite pe monede, și că au început să scrie doar după ce romanii au introdus alfabetul latin. Dar cele cinci cuvinte scrise în 40 de caractere identificate ca fiind vasconice sugerează contrariul.

Semnificaţia celorlalte patru cuvinte – „tenekebeekiratere”, „oTirtan”, „eseakari” şi „eraukon” –  încă nu este cunoscută.

 

Atelier de storytelling, pe 08 decembrie 2022, cu scriitoarea Carmen Ivanov

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *