Senviș, sandvici sau sandwich?

Senviș, sandvici sau sandwich?
🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:
 CUM E CORECT?

Gramatica ne ajută atât în scriere, cât și în vorbire. Este foarte important să știm regulile de scriere și de pronunție și să nu avem dubii atunci când vine vorba să le punem în aplicare.

Se pare că acest cuvânt este un mister pentru mulți. Se numără printre cuvintele cu cele mai multe variante de scriere și de pronunție. E adevărat, l-am împrumutat, dar de ce este atât de greu să rămânem adepții unei singure variante? O fi dorința noastră a de româniza toate cuvintele pe care „punem mâna”, în cazul de față gura, ori este doar un cuvânt complicat care nu și-a găsit încă gustul românesc?

Astăzi vorbim despre care este varianta corectă dintre:

 senviș 

 senvici

 sendviș

 sendvici

 sandviș

 sandvici

 sanviș

 sanvici

 sandwich

➡ Istoria cuvântului

Acest tip de aperitiv a fost preparat încă din cele mai vechi timpuri, însă cel după care i-a fost dat numele este John Montagu, al IV-lea conte de Sandwich, în secolul al XVIII-lea. Acesta era atât de pasionat de jocurile de cărți, încât extrem de rar întrerupea o partidă și de multe ori uita să mănânce. El a fost primul care și-a pus o bucată de carne între două felii de pâine în timp ce juca la masă cu ceilalți.

În România a pătruns sub denumirea englezească în secolul al XX-lea, ulterior, sub aspectul dezvoltării vieții urbane, s-a impus printre produsele denumite generic minuturi, sau, cum sunt cunoscute mai nou, prin invazia masivă a termenilor anglo-saxoni din ultimii 15 ani, fast food.

 

➡ Ce spun dicționarele:

✅ Conform DEX, cuvântul se referă la o felie de pâine (unsă cu unt) cu un aliment rece (șuncă, salam, brânză etc.), peste care se așază adesea a doua felie de pâine.

✅ Conform DOOM varianta corectă este:  SANDVICI / SENDVIȘ

 

➡ Ce spune Internetul:

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 31647

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *