Se pune VIRGULĂ după conjuncția coordonatoare adversativă ÎNSĂ?

Se pune VIRGULĂ după conjuncția coordonatoare adversativă ÎNSĂ?

Conjuncția reprezintă partea de vorbire neflexibilă care leagă două propoziții într-o frază sau două cuvinte cu același rol sintactic într-o propoziție. De ce conjuncție ADVERSATIVĂ? Raportul adversativ se stabilește între două elemente a căror ordine nu poate fi schimbată pentru ca ar aduce o modificare radicală sensului și mai ales implicațiilor enunțului: „Este destul de ieftin, însă nu mă deranjează”.

„Când apare la final de unitate sintactică plurimembră, poate fi urmată de virgulă întrucât aici virgula marchează încheierea respectivei unități”. (Erori…- Ilie-Ștefan Rădulescu).

Fie că este omisă din cauza neatenției, ignoranței sau pur și simplu din cauza faptului că nu se cunosc noțiunile de bază, virgula pare să lipsească cu desăvârșire în acest caz.

Exemple:
Vara această însă [,] construirea casei va fi amânată.
Ca bugetar însă [,] nu mă încred în nicio instituția a statului.
În acele condiții însă [,] măsurile trebuiau să fie luate cât mai rapid.

 

 

CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

foto: Pexels

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *