Șase reguli pentru un discurs eficient: concentrează-te și pe răspunsuri

Șase reguli pentru un discurs eficient: concentrează-te și pe răspunsuri

Îți poți perfecționa constant abilitatea de a vorbi în public, indiferent ce nivel ai în acest moment. Chiar dacă te descurci bine, poți oricând să capeți noi perspective, iar dacă abia pășești în acest domeniu, trebuie să fii receptiv la sfaturile avizate din jurul tău.

Am pregătit un articol care conține șase reguli pentru un discurs eficient. O parte dintre acestea vin și de la autorul american Gary Genard.

Unul dintre sfaturile foarte interesante de care ar fi bine să ții cont este următorul: concetrează-te atât pe discurs, cât și pe sesiunea de întrebări și răspunsuri care este foarte importantă.

Regula #1: Publicul contează

Orice bun vorbitor se preocupă mai mult de public decât de el însuși, spune Genard. Pentru mulți ar putea părea complicat acest sfat, cu o presiune suplimentară pe umerii vorbitorului, însă atunci când te concentrezi pe deplin asupra publicului scapi de povara propriei performanțe.

Cu alte cuvinte, e bine să te preocupi mai mult de lucrurile pe care le va asimila publicul în urma discursului decât de forma propriu-zisă a acestuia.

Mesajul tău trebuie să fie incitant pentru tine, dar mai ales pentru cei care te privesc.  Cum te concentrezi pe experiența publicului? Printr-o documentare temeinică cu privire la subiectul pe care-l abordezi, astfel încât să nu ai momente de ezitare.

De asemenea, este foarte important să fii prezent în momentul discursului și să lași alte probleme deoparte.

Regula #2: Dacă publicul contează, concentrează-te pe relația cu acesta

După ce ai stabilit că publicul contează, este foarte important să te concentrezi pe stabilirea și menținerea unei relații cu acesta.

Nu trebuie să ai un discurs plat. Acesta trebuie să fie spart de câteva momente esențiale de liniște, dar și de câteva mici glume sau povestiri.

Vor relaxa publicul și vor induce un sentiment de familiaritate.

Regula #3: Un scop clar

Prea mulți vorbitori confundă subiectul și scopul. De exemplu, poți întreba un vorbitor: „Care este scopul tău cu această prezentare?”, iar un posibil răspuns va fi: „Voi vorbi despre…”

Ei bine, despre ce vorbești este subiectul. Scopul trebuie să fie definit clar și diferențiat de subiectul prelegerii.

Publicul se află în sală pentru că speră la ceva bun în urma prezentării pe care o ascultă. Stabilește foarte clar ce urmărești.

Regula #4: Gesticulează inteligent

Corpul este un instrument de comunicare esențial. Este necesar ca mesajul tău să fie exprimat și „fizic”. De aceea, nu face gesturi la întâmplare, vor da un sentiment de neliniște, iar publicul va deduce că nu ești stăpân pe ceea ce comunici.

La fel ca un actor pe scenă, trebuie să îți cântărești foarte bine gesturile. Nu îți aranja hainele și elimină ticurile.

De asemenea, arată-ți empatia față de public și nu pierde contactul vizual.

Regula #5: Ritmul

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți claritatea mesajului tău este de a vorbi moderat. Oamenii tind să vorbească repede în anumite momente.

Vorbind mai încet, nu numai că va auzi toată lumea ce ai de spus, dar te va face să te simți în control.

Încearcă să ajungi la o cadența perfectă.

Regula #6: Întrebări și răspunsuri

O parte foarte importantă a discursului este la final, în timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri. Concentrează-te și pe această parte.

Cu exercițiile potrivite, poți duce la capăt o prezentare. Totuși, trebuie să acorzi o atenție sporită momentului în care apar întrebările din public.

Citește mai multe lucruri legate de subiectul prezentării, astfel încât să poți oferi răspunsuri bune audienței tale.

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *