Redacția.ro: „dinou” și „umpic”

Redacția.ro: „dinou” și „umpic”

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

Avem nevoie să fim informați, așadar avem nevoie de știri. Dar trebuie să mai facem o precizare: avem nevoie de știri adevărate, coerente și scrise corect din punct de vedere gramatical. Așa cum citim miile de statusuri de pe rețelele sociale, de multe ori accesăm articole, știri, publicații.

Astăzi vorbim despre acele cazuri în care scriem exact așa cum pronunțăm. Iar dacă pronunția este greșită (pentru că nu există dicție), așa va fi și scrierea.

 

Din ce în ce mai des auzim „dinou” și „umpic”. De ce se întâmplă asta? Probabil din lene și din faptul că oamenilor nu prea le mai pasă cum vorbesc. 99% din oamenii care aud „dinou” vor ști că este vorba de adverbul „din nou”, dar totuși să nu uităm și de pronunție: sunt 2 cuvinte – „din” și „nou” – așadar trebuie pronunțate ambele. Ambii „n” se vor pronunța și se vor auzi.

În cazul „umpic” se face confuzia lui „n” cu „m” și, din păcate, se ajunge să se scrie legat cuvântul. Asta denotă faptul că oamenii au auzit și au folosit des cuvântul, dar nu prea l-au scris. Și când s-au trezit în fața situației de a-l scrie, au eșuat lamentabil, necunoscând regulile de scriere.

➡ Ce spun dicționarele:

✅ Conform DOOM varianta corectă este:

  DIN NOU

și

  UN PIC

 

(sursa foto: dexonline)

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *