Puterea argumentelor. Cum să câștigi o dezbatere?

Puterea argumentelor. Cum să câștigi o dezbatere?
„Când ne susținem pledoaria cu un număr restrâns de argumente coerente și convingătoare, îi încurajăm pe oponenți să înceapă a se îndoi de propria opinie. Iar când punem întrebări autentice, le stârnim dorința de a afla mai multe. Nu trebuie să-i convingem că avem dreptate, nu trebuie decât să le deschidem mintea față de posibilitatea că s-ar putea înșela. Curiozitatea lor firească ar putea să facă restul” – Este unul dintre răspunsurile la întrebarea „Cum să câștigi o dezbatere?”.

 

Afirmația îi aparține psihologului Adam Grant, care subliniază că nu obține câștig de cauză, într-o dezbatere, persoana care este mai „agresivă”, folosind numeroase argumente, ci cel care are argumentele potrivite pentru a-l face pe celălalt să se îndoiască de propria opinie.

Dar cum ajungem până acolo? Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le ai în vedere când îți pregătești un discurs pentru o dezbatere.

#1 Documentează-te cu seriozitate în legătură cu subiectul pe care îl abordezi. Cea mai bună „armă” în câștigarea unei dezbateri e seriozitatea cu care te pregătești.

#2 Stabilește două sau trei argumente foarte puternice care să-ți susțină punctul de vedere. Dacă ai prea multe argumente, vei dilua din forța fiecăruia dintre ele, spune Grant.

#3 După ce ai ajuns la cele mai potrivite argumente, încearcă să simulezi acasă felul în care le vei formula în fața publicului. Este indicat chiar să te filmezi în timp ce faci asta, iar apoi să analizezi aspectele care mai pot fi îmbunătățite.

Încearcă să nu gesticulezi prea mult. Mișcările necontrolate ale corupului pot trăda emoții sau lispa de pregătire.

#4 Încearcă să îți îmbunătățești dicția. Felul în care vorbim trebuie perfecționat constant, deci este necesar să introduci exercițiile în rutina ta zilnică. În acest fel vei vorbi mai clar, iar argumentele tale vor căpăta forță.

#5 Contează forte mult cum respiri și cum pui accentele în interiorul fiecărei propoziții. Există situații când va trebui să vorbești mai rar, dacă argumentul este ceva mai complex, astfel te vei asigura că audiența nu ratează detalii importante.

#6 Mereu este o idee bună să introduci și glume sau anecdote în timpul discursului sau în timpul dezbaterii. Atmosfera se va detensiona, iar atenția publicului va fi captătată din nou.

#7 Fii deschis și la argumentele celorlalți. Uneori nu este despre a câștiga o dezbatare. Adam Grant afirmă că de cele mai multe ori oamenii se comportă ca niște predicatori, procurori sau avocați când vine vorba de propriile păreri, dar mai puțin ca niște oameni de știință care încearcă să ajungă la adevăr.

„Trebuie să fii dispus să asculți ce spune celălalt și să-i acorzi credit. Te face să arăți ca o persoană rațională, care ia totul în calcul”, afirmă autorul în lucrarea sa „ReGândește – Forța cunoașterii lucrurilor pe care nu le cunoști”.

Foto: Pexels

Te-ar putea ajuta un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

Poți încerca și un mediatraining

sau

Un curs de voice-over

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *