Public speaking: cum să nu rămâi fără voce în timpul unui discurs

Public speaking: cum să nu rămâi fără voce în timpul unui discurs

Este oare vorbitul în public un lucru atât de greu de realizat? Ar trebui să ne temem în continuare să fim în fața unui public numeros? Răspunsul ar trebui să fie unul simplu și clar: NU. Cu puțină muncă, conștientizare și câteva sfaturi ai putea să ajungi să vorbești la fel de bine ca Oprah, desigur, cu ceva practică la bord. 

În ultimii ani, scena politică este presărată din ce în ce mai des cu discursuri, care pe lângă faptul că sunt superficiale, nu te fac să tresari, să simți vreo emoție. Vorbitul ar trebui să aibă o tehnică, dar în loc de tehnică tot ce observăm sunt blocaje, șuierături, pleoscăituri, voce tremurată, iar exemplele pot continua la nesfârșit. Unde greșesc politicienii atunci când au de ținut un discurs important?

 

🗣 Vrei să ții un discurs important și vocea să-ți reziste?

Cam cât de des îți pierzi vocea atunci când vorbești în public?

Ca lider care dorește să-i influențeze pe ceilalți, vocea este instrumentul necesar pentru a-ți transmite mesajul. Nu o poți înlocui. O voce deteriorată îți va cere să depui mult mai mult efort pentru a vorbi și a fi auzit.

Când deții un control mai mare asupra vocii, poți avea mai multă flexibilitate în exprimare. Acest lucru ajută și publicul să se angajeze în subiectul propus, deoarece poate simți emoția din cuvintele pe care le spui și se poate raporta la aceasta. Dacă vocea suferă modificări în timp de vorbești (pleoscăituri, întreruperi etc.), vei pierde capacitatea de a-ți schimba tonalitatea vocii și vei avea mai puține opțiuni în ceea ce privește prezentarea și livrarea.

SEmnul exclamării Două treimi din problemele vocii se datorează utilizării greșite a mușchilor vocali și acest lucru poate duce la umflături, noduli, chisturi, sângerări sau, mai grav, pierderea definitivă a vocii.

 

🗣 10 moduri de a nu-ți pierde vocea atunci când vorbești

1. Bea 8-12 pahare de apă pe zi

Acest lucru te va ajuta să creezi rezonanță vocală (proiecție) cu mai puțin efort. Deshidratarea va afecta volumul. Alcoolul, cafeaua și pastilele te deshidratează, deci crește consumul de apă. Să bei cu cinci ore înainte de a vorbi este mult mai util pentru corpul tău decât să bei înainte cu câteva minute sau chiar în timpul discursului.

 

2. Limitează orele petrecute vorbind

Vocea nu este concepută pentru ore nelimitate de utilizare constantă. Cunoaște-ți limitele și nu te compara cu alții, deoarece rezistența vocii este diferită pentru toată lumea. Odihna corpului este importantă pentru a-ți crește rezistența vocii. Fă pauze mai dese când știi că ai de ținut un discurs important.

 

3. Evită fumatul și utilizarea inhalatorilor

Acest lucru face corzile vocale să fie acoperite cu substanțe care afectează mușchii și cartilajele din laringe, rezultând probleme cu volumul și tonul atunci când vorbești.

 

4. Nu te expune la zgomot puternic constant

Acest lucru poate afecta tonul vocii. Tonul este afectat atunci când auzul este deteriorat. Nu vrei să suni monoton când vorbești.

 

5. Evită să încerci să te faci auzit în medii zgomotoase

În acest fel te vei forța și îți vei extenua vocea. Nu te aștepta niciodată ca vocea ta să fie mai puternică decât echipamentele electronice. Deplasează-te mai aproape de persoana cu care vrei vorbești.

 

6. Rămâi în formă, fă sport, ai grijă de corpul tău

Acest lucru îți energizează vocea prin creșterea capacității de respirație, a forței musculare. Vocea necesită energie, iar calitatea sănătății corpului afectează modul în care vorbești.

 

7. Fii conștient de ceea ce mănânci și bei

Fii conștient de ceea ce mănânci și bei pentru a evita mucusul de pe corzile vocale. Nu vrei să îți dregi vocea de sute de ori în timpul discursului. Anumite alimente, cum ar fi zahărul, lactatele, grâul, cartofii, brânza, untul, băuturile carbogazoase, sucul de lămâie și portocale, pot crea aciditate în gură și acest lucru modifică pH-ul salivei, afectând corzile.

 

8. Stai relaxat

Stresul și anxietatea duc la umflarea corzilor vocale, făcând vorbirea ceva obositor. De asemenea, afectează respirația și ritmul cardiac.

 

9. Încălzește-te regulat și fă exerciții

Exercițiile vocale sporesc rezistența și calitatea vocii. Cu exerciții adecvate, vei învăța să-ți folosești vocea cu cât mai puțin efort.

 

🔍🔍🔍Citește și: 

5 exerciții de respirație pentru o dicție mai bună

 

10. Postura corpului este extrem de importantă

O poziție dreaptă va susține și o respirație corespunzătoare. Poziția corpului tău îți conferă energie. Corpul tău este o parte esențială a comunicării non-verbale și corpul tău trebuie să se potrivească întotdeauna cu mesajul tău. De exemplu: nu poți vorbi despre ceva vesel în timp ce te afli într-o postură închisă, cu capul în jos. Pur și simplu nu are sens. Uită-te în oglindă când repeți.

 

🔍Pentru mai multe informații și sfaturi, accesează secțiunea:

PUBLIC SPEAKING

  • Vezi ce cursuri ți se potrivesc:

ÎNSCRIERI AICI

 

Toamna anului 2021 te așteaptă cu o mulțime de cursuri și activități. Chiar dacă a fost o perioadă mai agitată, Dicție.ro revine în forță și îți pune la dispoziție o serie de cursuri și activități care cu siguranță sunt pe gustul tău și te vor ajuta să aprofundezi anumite cunoștințe, să înveți lucruri noi, să te dezvolți pe plan personal și să evoluezi.

CURS DE DICȚIE ȘI PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și păianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre curs

☎ 0728855221

CURS DE DICȚIE DE GRUP

Cursul complet de dicție vă oferă ocazia de a diagnostica și rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care vă confruntați. Pe parcursul a cinci sesiuni dedicate, a câte 120 de minute, trainerii Carmen Ivanov și Mihai Crăciun vor depista particularitățile dumneavoastră de rostire și vă vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele dumneavoastră de dicție.

În urma asumării noțiunilor teoretice și a aplicațiilor, participanții vor înregistra audio o reclamă comercială, un discurs și un voice-over pentru o știre de televiziune.

Perioadă de desfășurare: 14 septembrie – 12 octombrie 2021

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre curs

☎ 0728855221

 

CURS DE ACTORIE ȘI DEZVOLTARE PERSONALĂ

Cu ajutorul cursurilor de actorie înveţi să te exprimi mai bine, mai puternic, mai nuanţat, atât verbal, cât şi corporal. La cursuri vei lucra în echipă, deci vei învăţa să colaborezi mai bine, să ai încredere în ceilalţi şi în tine. Cursul se adresează celor care vor să se dezvolte printr-o metodă amuzantă și complexă într-un timp scurt.

Vom face dicție și actorie și improvizație bazate pe tehnici preluate din arta actorului. Cursul se va încheia cu o serie de spectacole suținute chiar de către studenți.

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre curs

☎ 0728855221

 

CURS DE DICȚIE PERSONALIZAT

Folosind metode unice de exersare a dicției, cursul se adresează celor care vor să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, să își corecteze pronunția sau să-și perfecționeze tehnica lecturii în fața microfonului.

Cursurile de dicție se adresează persoanelor care, prin natura muncii lor, trebuie să aibă un discurs clar, corect și cursiv.

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre curs

☎ 0728855221

 

CURS DE DICȚIE PERSONALIZAT ONLINE

Folosind metode unice de exersare a dicției, cursul se adresează celor care vor să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, să își corecteze pronunția sau să-și perfecționeze tehnica lecturii în fața microfonului. Acum poți face acest lucru și online. Un trainer te va asista pe tot parcursul ședințelor și te va ajuta să depășești orice obstacole care pot apărea în vorbirea ta.

Cursurile de dicție se adresează persoanelor care, prin natura muncii lor, trebuie să aibă un discurs clar, corect și cursiv.

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre curs

☎ 0728855221

 

CURS DE RADIO

Dacă ți se pare fascinantă o carieră în radio, Dicție.ro îți deschide calea pentru asta! Am deschis grupele pentru cursurile de radio din septembrie 2021. Fie că dorești să prezinți știri sau că dorești să fi animator (DJ de radio) trebuie să ai o pregătire în ceea ce privește modul în care vorbești și modul în care scrii știrile sau intervențiile ce urmează să fie prezentate în direct.

Pe parcursul celor 3 luni de curs vei învăța Radio de la profesioniști din cele mai bune Radiouri din România, care sunt gata să-ti spună și să-ți arate tot ce știu:

Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA), Alex Tuhuț (Radio Kiss FM), Mihai Crăciun (Radio TANĂNANA), Petru Stratulat (Radio Europa FM), Vlad Conovaru (Radio TANĂNANA).

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre curs

☎ 0728855221

 

CURS DE VOICE-OVER

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre curs

☎ 0728855221

 

MEDIATRAINING

Cursul de Mediatraining se adresează persoanelor care au de susținut prezentări video sau audio și, prin natura profesiei, sunt nevoite să aibă o vorbire clară, corectă și cursivă și care doresc să își îmbunătățească abilitățile de vorbire în fața camerelor de luat vederi.

Trainingul își propune să familiarizeze participanții cu elementele teoretice și practice ale vorbirii corecte. Cursul are două componente:

  • DICȚIA ce conține multe exerciții de corectare a pronunției, exerciții pentru respirație, pentru controlul volumului vocii și exerciții care îmbunătățesc per ansamblu vorbirea;
  • FILMĂRILE în studioul virtual sau pe teren ce vizează practica citirii la prompter, atitudinea în fața camerelor, gestica și mimica prezentatorului. Trainingul este 100% practic și include foarte multe exerciții, studii de caz, jocuri de rol menite să contribuie decisiv la îmbunătățirea abilităților de prezentare.

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre Atelierul de Storytelling

☎ 0728855221

ÎNSCRIERI AICI

 

 

Te așteptăm la cursuri!

Cursurile se desfășoară la sediul Dicție.ro din Strada Tache Ionescu nr. 05, ap 01, București.

ÎNSCRIERI AICI

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *