PROMOȚI sau PROMOȚII? Vezi cât de mult contează un „i”

PROMOȚI sau PROMOȚII? Vezi cât de mult contează un „i”

Așa cum citim miile de statusuri de pe rețelele sociale, de multe ori accesăm articole, știri, publicații. Tot ceea ce ne dorim este să aflăm informații corecte, clare. Oamenii nu mai au răbdare să citească zeci de rânduri, de aceea, de multe ori informația este concentrată în câteva rânduri sau doar în câteva cuvinte.

Cui nu-i plac cumpărăturile? După anii pandemiei se pare că shoppingul se face mai mult online acum, deci site-urile sunt asaltate zilnic de clienți dornici fie să-și înnoiască garderoba, fie să-și modifice designul locuinței, fie să plece într-o vacanță. Ce au în comun toate acestea și ce caută clienții cel mai des? Ai ghicit. Reduceri sau PROMOȚII. Doar că oamenii caută promoții cu doi „i”, nu cu unul singur.

Gramatica ne ajută atât în scriere, cât și în vorbire. Este foarte important să știm regulile de scriere și de pronunție și să nu avem dubii atunci când vine vorba să le punem în aplicare.

Regula

Regula spune că, în ceea ce privește substantivele feminine a căror penultimă literă este „i” (de exemplu: emoție, lecție, mie etc.) se formează doi „i” la plural (emoții, lecții, mii etc.), se formează doi „i” în interiorul cuvântului la plural când sunt articulate hotărât (emoțiile, lecțiile, miile etc.), se formează doi „i” în interiorul cuvântului la plural în cazurile genitiv şi dativ (emoțiilor, lecțiilor, miilor etc.)

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *