Povestea literei N

Povestea literei N

Pe un tărâm neobișnuit, sub norii care năvăleau ca Napoleon în Normandia, unde caii nechezau în neștire, trăia un neam neoș de oameni normali și nepăsători gurii lumii. Era un neam care nu numai că număra nasturii unui nagâț neliniștit, ci numerota navele din Nevada care netezeau pământul. Mezina familiei, Nora, îi ajuta pe părinții ei la culesul nucilor din livadă care nu se nitrificau și care nu erau deloc neglijați. Nucile culese le vindeau la târg oamenilor veniți de prin alte părți ale lumii. Nistor, tatăl Norei, era tare mândru de livadă și n-ar fi vândut-o nimănui pentru nimic în lume, chiar dacă nestatornicul Nicolaevici, bogătașul cel nobil și nonconformist al satului, voia să cumpere acea livadă.

Într-o zi, Nora a plecat la târg cu două lăzi pline de nuci. Nici n-a ajuns bine că a fost luată pe sus de două namile. Degeaba striga nebunilor naziști să-i dea drumul. Cunoscând slugile nemernice ale ne-simțitului bogătș, fata a scrijelit pe o lădiță un semn neobișnuit: a tras două linii drepte, care semănau cu ulița apoi a unit punctul cel mai de sus din stânga uliței, unde locuia Nicolaevici, cu punctul cel mai de jos, din dreapta uliței, unde era târgul.

Se lăsese seara, nimfele parcă născoceau numeroase sunete și Nora nu se mai întorcea acasă. Tatăl, îngrijorat și neliniștit, a pornit la târg după ea. Acolo, a găsit pe ladă semnul scris de Nora. Atunci a înțeles unde se afla. Nebun de durere, s-a dus într-o fugă până la poarta neagră a nemilosului Nicolaevici. Acesta i-a promis că-i va elibera fata dacă îi vinde livada.

Nistor, neștiind cum să se abțină i-a răspuns: „Nici la Nora, nici la nuci nu voi renunța niciodată. Domnul mă va răsplăti pentru credința și hărnicia mea. Ție nu ți-e teamă că-l vei mânia pe D-zeu?

Nicolaevici rămase mut de răspunsul înțelept și o eliberă pe fată. De atunci, când au dorit oamenii să-i scrie numele curajoasei Nora, foloseau semnul scrijelit de pe lada cu nuci.

Așa s-a născut litera N.

 

✏ Iată 5 exerciții de dicție cu litera N:

① Nimic nu se întâmplă întâmplător, întâmplarea întâmplată nu este întâmplătoare.

② Nici Nina, nici Nora, nici Nona nu număra norii năpraznici.

③ N-am nasturi la manșetă, nici narcisă prinsă-n piept.

④ Narcisele din natură ademeneau nebunii nesăbuiți din NewYork.

⑤ Neamul necăjit nega normele negative ale nestatornicilor șefi .

 

 

• Citești și: Povestea literei M

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *