Povestea literei M

Povestea literei M
Maharajahul Mauricio, cu a lui mustață maro, rămăsese la mărețul Taj Mahal. Era într-o miercuri după-amiază, mierlele murmurau, mâțele mieunau, muștele mușcau, mușcatele miroaseau a miere și melcii molcomi moșmondeau. Mauricio se minuna de frumusețea Melissei,  fata împăratului Mercur care era mercantil și mitocan și care muncea mereu cu minerii mefitici la mina plină de metale mov și metan mistic. Melissa era mititică și magică și maharajahul era minunat de mărinimia ei. Despre dragostea ce i-o purta Mauricio s-a dus vestea peste șapte mări… până ce a ajuns la urechile Mumei Pădurii, numită și Miranda cea mofturoasă și machiavelică. Mâine ea plănuia să-i facă mreje mortale Melissei și i-a trecut prin minte și memoria monstruoasă să o răpească pe mândra prințesă pentru mezinul familiei, zmeul Mefisto, un maur miștocar cu mocasini de mohair. Într-o noapte mută, când doar luna magistrală mai mâna mieii care mâncau maci și morcovi, veni Miranda să-și îndeplinească planul cel malefic și mojic.

 

Ajunsă în camera Melissei, până și ea fu minunată, uimită și mirată de frumușetea fetei. Îi puse mâna la gură să nu țipe și îi mormăise la ureche că o va duce pe muntele magilor, acolo unde locuiește Mefisto, pentr a-i fi soție mândră. Speriată și mută de uimire, Melissa scrijeli pe pardoseală imaginea celor două piscuri gemene ale muntelui mascat de marmură mistică, unde se spune că locuia zmeul maur.

Dimineața, împăratul mirat observă dispariția minunatei fiice și apoi a văzut ce a scrijelit aceasta.

– Aici trebuie să fie ascunsă fiica mea magică și minunată, care mănâncă miere și mămăligă și magiun de merișoare de la magazinele din Moscova.

– PreaMărite împărate, lăsă-mă să plec acum, în momentul ăsta, să o salvez, îl rugă Mauricio.

– Bine, dar fii cu băgare de seamă. Acum urmează să găsești cele două piscuri gemene ca să reușești.

– Mă voi strădui, răspunde Mauricio mâhnit și porni la drumul mare și misterios.

A călătorit trei luni, trei săptămâni și trei zile până ce, în depărtare, zări cele două piscuri gemene.

– Iată imaginea minunatei mele Melissa pe care a desenat-o!

De atunci, de câte ori voiau oamenii mari sau mici să scrie cuvântul „munte”, foloseau semnul format pe piscurile din zare. Așa s-a născut litera M.

 

Iată 5 exerciții de dicție cu litera M:

① Mimi mima mimul mut.

② Mama mea mă mângâie mămos.

③ Mormolocii momiți mimetic comemoraseră ramificațiile milimetrice înmagazinând endometacinul lucidității memorialisticii înmărmurite numismatic.

④ Musca mișcă!

Mișcă musca!

Muști mișcați!

Muștele mușcă mușcata!

Musca mușcă mușcata ta!

⑤ Mimi mimase mersul melodios al maimuțelor.

 

 

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *