Poți „ateriza” pe Marte?

Poți „ateriza” pe Marte?

E corect să folosim termenul de „aterizare” pe Marte? Răspunsul, pe scurt, este nu. Explicația, în continuare.

Când ne referim la conceptul de „aterizare”, nu putem exclude „Terra” din ecuație, adică Pâmântul. Cu alte cuvinte, folosirea corectă a termenului nu poate exclude Pământul. Este greșit să-l folosim pentru orice altă acțiune care are ca scop „coborârea unui obiect din aer”, dar nu pe pâmânt.

Dacă un avion trebuie să „aterizeze” forțat în mare, vom folosi termenul de „AMERIZARE”. După cum ne lămurește și DEX-ul:

AMERIZÁRE, amerizări, s. f. Acțiunea de a ameriza; evoluție a unui hidroavion prin care acesta coboară și alunecă pe suprafața unei ape până la oprire; amerizaj. ♦ Oprire pe apă a unei nave cosmice. – V. ameriza.

Astronauții din programul Apollo care au pășit pe Lună, în frunte cu Neil Armstrong, nu au aterizat, ci au ASELENIZAT (ALUNIZAT este un alt cuvânt acceptat). Găsim termenul și în dicționare:

ASELENIZÁ, aselenizez, vb. I. Intranz. (Despre astronave, p. ext. despre astronauți) A lua contact cu suprafața Lunii, a se așeza pe Lună; a aluniza. – A3 + Selene (n. pr.) + suf. -iza.

Cum se numește aceeași acțiune, dar pe Marte?

Dacă pe Pâmânt „aterizăm”, pe mare „amerizăm”, pe Lună „aselenizăm”, pe Marte… „AMARTIZĂM”. Este inclusiv în DEX:

AMARTIZÁ vb. intr. a coborî lent pe suprafața planetei Marte. (după aluniza, aseleniza)

 

Tabăra de Televiziune pentru copii, 22-28 octombrie 2022

 

Unde? La Bușteni, județul Prahova. Sunt 30 de locuri disponibile în această tabără!

Ce facem în Tabără?

Pe parcursul taberei vom avea activități de dicție, actorie, televiziune, radio, activități sportive, pictură, drumeții și, desigur, distracție și voie bună. Vor fi realizate filmări cu fiecare copil la activitățile de televiziune și actorie și înregistrări audio la orele de radio.

Foto: Pexels

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *