Pantofi din piele de mireasă – cum folosim corect inversiunea

Pantofi din piele de mireasă – cum folosim corect inversiunea

Chiar dacă vorbim corect, uneori nu este de ajuns. Trebuie să știm și să scriem. Și mai ales, să scriem cu logică, fără a crea confuzii sau a face greșeli grave. Gramatica limbii române ne sare în ajutor și ne oferă un set de reguli clare, pe care dacă le-am ști, nu am ajunge să întâlnim exemplul următor:

Din păcate nu lipsa diacriticelor este problema în acest exemplu. Dacă vorbim despre poezie, inversiunea poate fi folosită pentru a transmite o emoție puternică sau pentru a nu tulbura logica și ritmul versurilor. Dar, în viața de zi cu zi, inversiunea se folosește mai mult atunci când vrem să atragem atenția asupra unui cuvânt.

În exemplul de mai sus inversiunea nu numai că nu își are locul, ci creează o confuzie destul de gravă: „piele de mireasă”. Într-adevăr, avem două atribute ale cuvântului „pantofi”: sunt confecționați din piele și sunt destinați mireselor. Așadar, având toate datele problemei, nu mai trebuie decât să le punem în propoziție. Deci, varianta corectă ar fi fost: „pantofi de mireasă din piele” sau „pantofi din piele pentru mirese”.

În domeniul lingvisticii, inversiunea (anastrofa) este un procedeu prin care se schimbă topica obișnuită a două entități gramaticale: una ia locul celeilalte. Aceste entități pot fi elemente ale unei forme gramaticale compuse, componente ale unei sintagme, părți ale unei propoziții sau propoziții ale unei fraze.

Folosim inversiunea atunci când vrem să punem în evidență un anumit termen.

Exemplu: „Deșteptul elev a luat premiul I.”

 

De asemenea, pentru o mai bună cunoaștere a limbii române și a gramaticii, poți comanda:

613 greșeli gramaticale în limba română, de Carmen Ivanov

 

🛒🛒🛒Click AICI pentru a comanda cartea

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *