Cinci meserii pentru care ai nevoie de o dicție impecabilă

Cinci meserii pentru care ai nevoie de o dicție impecabilă

La prima vedere, o dicție impecabilă poate părea necesară doar în cazul oamenilor care apar la televizor, se aud la radio sau prezintă diverse evenimente importante.

Cu toate acestea, dicția este esențială atât în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, cât și în foarte multe meserii care nu au legătură cu spațiul audiovizual.

Fie că vorbim de medici, funcționari publici, polițiști, avocați, și chiar antrenori de fitness, cu toții și-ar putea desfășura activitatea mai eficient dacă și-ar antrena dicția zilnic.

Află, în continuare, de ce și cum poți să îți îmbunătățești dicția.

„Ce-ai spus? Poți repeta, te rog?”

Aprope în fiecare zi, în relațiile cu alți oameni, ne izbim de veșnicele întrebări „Poți repeta, te rog?” sau „Poți, te rog, să vorbești puțin mai tare?”.

Toate aceste întrebări se referă la un singur lucru: importanța dicției. I se poate întâmpla oricui, iar cheia este antrenamentul constant.

Pentru a te face înțeles, trebuie să te asiguri că pronunți corect fiecare cuvânt și că vorbești suficient de clar.

Dacă ești medic, trebuie să te asiguri că pacientul tău înțelege foarte bine diagnosticul și tratamentul. Medicina are oricum termeni de specialitate destul greu de înțeles pentru majoritatea, iar o vorbire neîngrijită nu face decât să adâncească prăpastia dintre medic și pacient.

Principiul se aplică și în cazul antrenorilor de fitness, de exemplu. Aceștia au și dezavantajul că lucrează într-un mediu destul de gălăgios, de aceea trebuie să pronunțe cu claritate, dar să își ajusteze volumul vocii și ritmul pentru a se face înțeleși.

Dacă vă doriți mai multe exerciții de pronunție, ritm, intonație sau respirație vă recomandăm manualul de dicție Șase sași în șase saci, de Carmen Ivanov. Îl puteți comanda de AICI.

ÎNSCRIERE:

CURS DE DICȚIE

Dacă ești avocat, nu poți avea o pledoarie de efect fără dicție

O dicție corectă contribuie foarte mult și la efectul pe care îl are discursul. Dacă ești avocat, pledoaria ta va avea un efect puternic când fiecare frază va fi rostită cu accentul potrivit și cu pauze făcute în momente cheie. De asemenea, exercițiile de respirație sunt la fel de importante.

Nu ai vrea să rămâi fără suflu în mijlocul unui argument important în favoarea clientului tău. Același principiu se aplică și în cazul polițiștilor.

Câteva exerciții de dicție pe care le poți adopta de astăzi

La fel ca sportivii sau muzicienii, nu poți avea o dicție bună dacă nu te antrenezi în fiecare zi, iar cum în anumite meserii dicția este cartea ta de vizită, iată câteva ponturi.

Este foarte important să pronunțăm cuvintele integral, să nu mâncăm sunete, dar totodată să ținem cont și de ritmul cu care vorbim.

Articularea corectă a unor sunete ţine foarte mult de muşchii limbii sau de contracţia buzelor, care, dacă nu sunt încălzite, vor face mişcări incorecte iar sunetele emise vor fi alterate. De aceea, câteva exerciții de încălzire sunt recomandate:

  • Trageţi puternic de comisurile (colţurile) gurii, printr-un zâmbet forţat şi pronunţaţi cu voce tare grupul de sunete: x-o-x-o. Se execută timp de 20 de secunde.
  • Pronunţaţi un b prelung şi vibrat. Încercaţi să vă folosiţi doar de buze pentru a emite acest sunet, iar durata sa ar trebui să fie de minimum 5 secunde.
  • Mutaţi mandibula cu o mişcare stânga–dreapta, timp de 30 de secunde.

Apoi, câteva exerciții încurcă-limba:

  • Șase sași în șase saci.
  • Capra calca-n piatra,Piatra crapa-n patru; Crăpa-i-ar capul caprei, Precum a crapat piatra-n patru.
  • Un vultur stă pe-un pisc c-un pix în plisc.
  • O mierliță fuflendiță fuflendi-fuflendăriță nu poate să fuflendească fuflendi-fluflendăreasacă pe mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendăroiul. Dar mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendăroiul poate ca să fuflendească fuflendi-fluflendăreasacă pe mierlița fuflendița fuflendi-fuflendăriță.

Alege un curs de dicție

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

Foto: Pexels

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *