Mediafax: „Soldatele ucrainene au suferit…”

Mediafax: „Soldatele ucrainene au suferit…”
Avem nevoie să fim informați, așadar avem nevoie de știri. Dar trebuie să mai facem o precizare: avem nevoie de știri adevărate, coerente și scrise corect din punct de vedere gramatical. Așa cum citim miile de statusuri de pe rețelele sociale, de multe ori accesăm articole, știri, publicații.

Dacă în pandemie cuvintele „vaccin”, „virus” sau „infectare” erau pe buzele tuturora, ei bine acum, pe timp de război, folosim din ce în ce mai des cuvinte precum „tanc”, „soldat”, „criză” etc. Și uneori trebuie să folosim și forma de plural. Dacă avem dubii ne sare în ajutor DEX-ul sau DOOM-ul, instrumente necesare oricărui vorbitor care se respectă.
Conform DEX:
SOLDÁT1, -Ă, soldați, -te, adj. 1. (despre conturi) care nu mai are sold. 2. (despre mărfuri) scos la vânzare;
SOLDÁT2, soldați, s. m. militar care nu are niciun grad; militar care are cel mai mic grad într-o armată; militar care își execută stagiul. ♦ fig. luptător, militant.
Ei bine, în contextul știrii, cuvântul se referă la sensul al doilea, deci pluralul va fi „soldați”. Cum am putea evita greșeala din titlu?
Variante alternative:
  • femeile soldat
  • soldații de sex feminin

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *