LOCKDOWN – desemnat cuvântul anului 2020

LOCKDOWN – desemnat cuvântul anului 2020

Cuvântul „lockdown” a fost desemnat cuvântul anului 2020, potrivit Dicționarului Collins. În această perioadă, în care fiecare țară se luptă cu pandemia, au apărut cuvinte tot mai noi care au ajuns deja să fie incluse în anumite dicționare. Potrivit Collins, cuvântul defineşte „impunerea unor restricţii stricte privind călătoriile, interacţiunea socială şi accesul la spaţiile publice”. Alegerea acestuia reprezintă o „experienţă unificatoare pentru miliarde de oameni din întreaga lume”, spun specialiștii.

Chiar dacă unele cuvinte nu sunt încă prezente în dicționar, membrii Academiei iau în calcul acest lucru: comorbiditate, izoletă, pozitivat/repozitivat, covid/covizi, relaxare (cu sensul special de respectare a regulilor) sunt doar câțiva termeni despre care s-a discutat.

„Lockdown” a fost căutat în dicționar de peste un sfert de milion de ori în 2020, prin comparaţie cu 4.000 de căutări în anul 2019.

Printre cuvintele apărute în ultima perioadă se numără și:

  • „TikToker” definit de Collins ca „o persoană care distribuie sau apare în mod regulat în înregistrări video pe aplicație TikTok”.
  •  „BLM”, prescurtarea „Black Lives Matter” definit de Collins drept   o mişcare care militează împotriva violenţei şi opresiunii rasiale”. („BLM” a început sub forma unei mişcări online declanşate de uciderea adolescentului neînarmat afro-american Trayvon Martin, în 2012, în Statele Unite).

 

♣ Citește și: Cuvinte noi apărute în vocabularul românilor în perioada pandemiei

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *