Cuvinte noi apărute în vocabularul românilor în perioada pandemiei

Cuvinte noi apărute în vocabularul românilor în perioada pandemiei

Luni, 31 august 2020, cu ocazia Zilei Limbii Române, Academia Română a organizat o dezbatere în ceea ce privește utilizarea, din ce în ce mai deasă, în vocabularul românilor, a unor termeni care sunt direct legați de această pandemie.

Chiar dacă unele cuvinte nu sunt încă prezente în dicționar, membrii Academiei iau în calcul acest lucru: comorbiditate, izoletă, pozitivat/repozitivat, covid/covizi, relaxare (cu sensul special de respectare a regulilor) sunt doar câțiva termeni despre care s-a discutat.

Prof. Gabriela Pană Dindelegan a observat recentul și bogatul vocabular al pandemiei care vine la pachet cu termeni nou creați, cu sensuri noi, cu extinderi și cu devieri de sens, unii formând chiar adevărate familii și probând o dinamică lingvistică impresionantă.

Și acest nou vocabular prezintă nu numai cuvinte simple, ci și derivatele acestora: „izoletă, după modelul bicicletă, motocicletă, trotinetă, anticovid, noncovid”.

În opinia lingvistei române sunt de observat prefixele propriu-zise și cele cu prefixoide sau cu sufixoide, de tipul „coronavirus”, „coronasceptic”, „pandemie”, „termometrizare”, „termoscanare”, „vaccinosceptic” etc.

De observat acronimele aduse în prim-plan: ATI, DSP, cu derivatul DSP-ist, DSU. COVID însuși a fost preluat la început ca acronim, de unde și scrierea fiecărui component cu majusculă, dar și-a pierdut cu timpul semnificația acronimică.

prof. Gabriela Pană Dindelegan

 

Tot ea consideră că acest fenomen pune în evidență „vigoarea, bogăția și forța creatoare” a limbii române. Așadar, nu putem considera această limbă care dă semne de vigoare, de bogăție și de rapiditate de reacție o limbă săracă, urâtă.

 

📗 613 greșeli gramaticale în limba română, de Carmen Ivanov

🛒🛒🛒 Click AICI pentru a comanda cartea

Această culegere de greșeli gramaticale este un manifest împotriva trunchierii limbii române și ne dorim să atragem atenția asupra modului defectuos în care este folosit acest instrument de comunicare chiar de la cel mai înalt nivel, însă nu doar acolo, ci și în școli, pe stradă sau chiar acasă.

 

 

Limba română are virtuţi complete, adică poate fi vehicul a tot ce se întâmplă spiritual în om. E foarte greu de mânuit. Prin ea poţi deveni vultur sau cântăreţ de strană.

Petre Țuțea


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *