Libertatea: „Cum au ajuns cei doi să colaboreze împreună”

Libertatea: „Cum au ajuns cei doi să colaboreze împreună”
Avem nevoie să fim informați, așadar avem nevoie de știri. Dar trebuie să mai facem o precizare: avem nevoie de știri adevărate, coerente și scrise corect din punct de vedere gramatical. Așa cum citim miile de statusuri de pe rețelele sociale, de multe ori accesăm articole, știri, publicații. Ce ne dorim este o informație corectă. Chiar dacă am putea trăi și fără știri mondene, nu am putea trăi mereu cu pleonasmele.
Conform DEX, „a colabora” înseamnă: a participa alături de alții la realizarea unei acțiuni sau a unei opere care se efectuează în comun.
PLEONASMUL (din grecescul πλεονασμóς pleonasmos – exces) reprezintă exprimarea unei idei folosind mai multe cuvinte decât este necesar. În funcție de context și de intenție pleonasmul poate reprezenta fie o greșeală de logică sau una de exprimare, fie o figură de stil, îndeplinind același rol ca repetiția retorică.
Conform altor lingviști, pleonasmul reprezintă de cele mai multe ori doar o „stângăcie stilistică”, așa cum este și cacofonia. Cu toate acestea, există și pleonasme admise în limba română (de exemplu, „ani de zile”, „mujdei de usturoi”).
În exemplul nostru este vorba despre „a colabora împreună”. Verbul „a colabora” deja înseamnă a lucra împreună cu cineva, nu mai este nevoie de alăturarea termenului „împreună”. Aceeași greșeală o remarcăm și în exemplul „a conviețui împreună”.
Varianta corectă este: A COLABORA/A LUCRA ÎMPREUNĂ.

Top 20 pleonasme de evitat

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *