„Laser, frate!” – Trei reclame virale de la începutul anilor 2000 (VIDEO)

„Laser, frate!” – Trei reclame virale de la începutul anilor 2000 (VIDEO)

Pe site-ul dicție.ro am discutat des despre vocile din reclame și despre cum poți ajunge și tu vocea unui spot publicitar. Astăzi, în schimb, îți propun o discuție despre idei creative în reclame… și nu orice fel de reclame, ci unele de-a dreptul „virale” pe când acest concept nici măcar nu exista.

Piața de publicitate din România a evoluat constant în ultimii 25 de ani, iar odată cu avântul internetului reclamele s-au diversificat, iar unii creativi din agențiile de publicitate au câștigat an de an premii internaționale pentru munca lor.

Dar lucrurile nu au stat dintotdeauna așa. În urmă cu 20-30 de ani reclamele bune erau puține, iar televiziunea și radioul erau singurele medii în care sporturile video puteau fi difuzate.

Este adevărat că la vremea respectivă nici tehnica nu era atât de avansată, iar asta făcea munca publicitarilor și mai dificilă. Dar chiar și în acest context, de-a lungul anilor au existat reclame celebre care și-au întrecut cu mult scopul, acela de a promova un produs. Replici memorabile au intrat, odată cu ele, în limbajul colectiv.

Iată trei reclame virale de la începutul anilor 2000

„Laser, frate!” – O reclamă la brandul Teletech, cu Bogdan Naumovici

Reclama a fost lansată în anul 2006 și îi avea în spate pe creativii agenției Leo Burnett, în frunte cu Bogdan Naumovici.

Ce avea diferit spotul?

Nu promova direct produsul, ci se axa pe o poveste… Reclama era plină de referințe la celebra serie „Star Wars”, lucru care o făcea originală și diferită.

Pe scurt, reclama surprinde doi prieteni, iar unul dintre ei încearcă să-i explice celuilalt un film „Star Wars”, de aici și situația comică.

„Laser, frate!“ şi „Ăla micu de respira greu era ta-su!” – sunt doar două fraze celebre din reclama lui Naumovici.

Mesajul? „Dacă te-ai săturat să îți povesteacă alții filmele, cumpără un televizor” – și aici intra în scenă produsul, televizorul Teletech.

„Halatu’? Cât e halatu’?”

Probabil și tu ai citit cuvintele de mai sus cu vocea actorului Cristi Martin. Reclama a scris istorie după anul 2005 când a fost lansată și apoi difuzată intens la televizor timp de câțiva ani.

Cu siguranță ți-o amintești, dar ce poate nu știai este că ideea îi aparține tot lui Bogdan Naumovici.

Era tot un spot pentru Altex, doar că spre deosebire de clipul cu „Star Wars”, acesta din urmă promova campania „de două ori diferența”, pe care magazinul de electronice o avea în perioada respectivă.

„N-ai cu cine! Niște țărani”

A existat un timp în care reclamele la alcool erau difuzate în timpul zilei la TV, iar în cazul acestui produs oamenii din industria publicității au avut unele idei îndrăznețe.

Este și cazul reclamei „Le Birt”, gândită de agenția Papaya Advertising în anul 2008 pentru brandul Cava D’Oro.

Reclama a dat o replică celebră: „N-ai cu cine! Niște țărani”

Foto: Captură YouTube

Curs de Voice Over, în 18-19 martie 2023, la București

 

Curs de radio, din 16 martie 2023, la București

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *