În ce meserii ai nevoie de dicție?

În ce meserii ai nevoie de dicție?
Sunt meserii pentru care ai nevoie de o dicție impecabilă, chiar dacă acest lucru nu este evident.

 

O vorbire corectă și îngrijită nu este necesară doar în cazul persoanelor publice, există multe alte profesii unde o dicție impecabilă constituie o abilitate care poate face diferența.

De altfel, arta de a vorbi corect îți crește stima de sine.

Iată câteva profesii pentru care ai nevoie de o dicție bună.

#1 Sportiv

Indiferent că practică fotbalul, handbalul, tenisul, atletismul sau înotul, orice sportiv are nevoie de o dicție bună și de un vocabular cât mai bogat.

Sportivii acordă multe interviuri, de aceea pentru a evita momentele penibile, cel mai bine este să își antreneze constant dicția.

Pentru un sportiv, importanța acordată dicției ar trebui să fie proporțională cu importanța acordată propriei cariere. Un sportiv care vorbește bine, corect, coerent și clar va fi foarte apreciat.

Mai mult, după retragere aceste calități îl pot ajuta să aibă chiar și un job în televiziune, așa cum se întâmplă în foarte multe țări.

#2 Instalator

Poate nu te-ai gândit, însă și instalatorii au nevoie de o dicție bună. Pe lângă meseria bine făcută, oamenii vor aprecia și un limbaj îngrijit. Acest lucru poate aduce pe termen lung mai mulți clienți și implicit un nivel de trai mai ridicat.

#3 Medic

Medicii trebuie să acorde o atenție sportită felului în care vorbesc.

Este foarte important ca pacienții să înțeleagă din prima mesajul transmis de medic, mai ales când vine vorba de un subiect atât de delicat cum este sănătatea.

Întotdeauna va fi apreciat un medic cu abilitați bune de vorbire.

#4 Consilier de credite

Consilierul de credite are o misiune importantă, iar informațiile pe care le oferă pot schimba viața unei persoane.  De aceea, mesajul trebuie să fie transmis cât mai clar și cât mai coerent.

#5 Recepționer

Poate ți s-a întâmplat și ție să mergi în recepția unui hotel și să-l rogi pe recepționer să repete o propoziție sau o frază pentru că mesajul nu a ajuns la tine în mod corect.

De aceea, dicția este importantă și în acest domeniu.

Recepționerii și cei care lucrează în turism se pot face mult mai bine înțeleși atunci când vorbesc clar, rostesc toate literele și au un ritm adecvat.

Foto: Pexels

Curs de Voice Over, în 18-19 martie 2023, la București

 

Curs de dicție de grup, 27 februarie – 20 martie 2023, la București sau online

 

Curs de radio, din 16 martie 2023, la București

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *