ICR și Dicție.ro au deschis Școala de retorică a tinerilor basarabeni, la Chișinău

ICR și Dicție.ro au deschis Școala de retorică a tinerilor basarabeni, la Chișinău

Institutul Cultural Român și lectorii Dicție.ro au deschis porțile Școlii de Retorică la Chișinău. În perioada 11-16 octombrie tinerii interesați de arta vorbirii, dicție și retorică au participat la cursurile susținute de lectorii Dicție.ro, Carmen Ivanov, Mihai Crăciun și Alexandru Burlacu.

 

Școala de retorică, desfășurată la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, s-a concentrat pe dezvoltarea capacităților tinerilor de a utiliza cele trei elemente ale retoricii (ethos, logos, pathos) într-o manieră eficientă și echilibrată, de a construi un șir argumentativ al discursului bazat pe logică și pe raționalitatea ideilor transmise și de a susține discursuri pe teme variate.

 

Vlad Condrea, coordonatorul proiectului spune despre această intițiativă că: „Retorica este una dintre cele mai importante deprinderi pentru viitorul unui tânăr. Să transmiți ideile și emoțiile tale către ceilalți oameni te poate ajuta în trasarea drumului  în viață, oferind un indicator al educației, ordonării gândurilor și al nivelului de cultură. Prin acest proiect, Institutul Cultural Român dorește să contribuie la formarea unor viitori profesioniști și lideri de pe malul stâng al Prutului, oferindu-le uneltele ce-i pot ajuta să se remarce.”

Pe lângă orele de dicție și pronunție pe care tinerii basarabeni le-au urmat, au reușit performanțe extraordinare pe zona de discurs.

Deseori când ne gândim la retorică și oratorie ne gândim la Demostene. Asta poate pentru că este considerat și azi cel mai mare orator al lumii. Însă lucrurile nu au stat așa de la bun început: Demostene a fost huiduit de auditoriu, iar discursurile sale au fost considerate niște eșecuri. Dar cum a reușit să-și depășească acestă condiție, de orator submediocru, și în cele din urmă să ajungă unul dintre cei mai mari, dacă nu cel mai mare orator al umanității?

Asta în condițiile în care Demostene a trăit în urmă cu mai bine de 2400 de ani, în vremea în care nu avea nici Internet, nici manuale de dicție sau oratorie și nici profesori care să îl învețe tehnici de public speaking.

Dicția lui Demostene

Demostene (384 î.Hr., Atena – 12.10.322 î.Hr., Calauria, Argolida) a fost un om politic atenian, considerat unul dintre cei mai mari oratori greci ai Antichităţii. A îndemnat Atena să i se opună lui Filip II al Macedoniei şi, mai târziu, fiului acestuia, Alexandru cel Mare. Discursurile sale ne oferă informaţii preţioase despre viaţa politică, socială, juridică şi economică a Atenei secolului IV î.Hr. Și tot Demostene a rămas în istorie ca oratorul care a reușit să își depășească singur teama de a vorbi în public perorând la infinit cu voce tare discursuri în fața mării, după ce a fost huiduit de mulțimi la primele cuvântări sau să își rectifice ticul de a ridica din umăr în timp ce vorbea, prin atârnarea unei săbii cu vârful în jos deasupra umărului care se ridica necontrolat.

Astfel a reușit să aibă o ținută impecabilă în fața auditoriului. Tot Demostene a reușit să își repare singur defectul de vorbire – pronunție neclară și bâlbâită – vorbind cu pietricele în gură, dar și recitând versuri în timp ce alerga pe malul mării pentru o respirație diafragmatică perfectă. Mai mult, pentru a se obliga să repete, adesea se închidea într-o peşteră, bărbierit numai pe jumătate de obraz, ca să evite tentaţia de a ieşi în lume, şi-şi pregătea în scris discursurile. Avea nevoie chiar de luni de zile; apoi le repeta în faţa oglinzii, ca să le studieze toate efectele, chiar şi ale mimicii. Totodată, pentru a le putea perora, nu renunţa nici la urlete sau grimase, toate făcând parte din fenomenul discursului (trebuie avut în vedere că în acele timpuri discursurile se țineau în piețe publice și nu existau instrumente de amplificare a sunetului).

Dar în ciuda programului de autoperfecţionare, primele tentative de a vorbi în public în cadrul Adunării Poporului au fost sortite dezastrului.

Publicul a râs de el.

Însă Demostene nu s-a oprit aici: își pregătea argumentele cu mare grijă înainte de orice discurs, avea suficient talent pentru a-şi scrie singur discursurile, ajungând în cele din urmă cel mai mare orator al lumii.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *