Feon, fion sau föhn?

Feon, fion sau föhn?

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

Gramatica ne ajută atât în scriere, cât și în vorbire. Este foarte important să știm regulile de scriere și de pronunție și să nu avem dubii atunci când vine vorba să le punem în aplicare.

Astăzi vorbim despre care este varianta corectă: feon, fion sau föhn?

 

➡ Ce spun dicționarele:

✅ Conform DEX, föhn, föhnuri (substantiv neutru) înseamnă: 1. (numai sg.) vânt cald, uscat și puternic, care bate primăvara dinspre crestele alpine ale munților din Elveția și Austria spre văi, grăbind topirea zăpezilor; 2. Uscător electric pentru păr.

✅ Conform DOOM varianta corectă este:   FÖHN

 

➡ Concluzie

Din păcate, auzim din ce în ce mai des primele două variante. În mass-media vedem toate variantele de scriere posibile mai puțin pe cea corectă. Este oare un cuvânt atât de complicat? Încheiem în consecință cu un citat:

„Încălcarea ortografiei (implicit a ortoepiei) este << apanajul >> unor oameni certați nu numai cu gramatica, ci și cu îndreptarele și dicționarele limbii române, oameni care nu înțeleg că vorbirea și scrierea agramată sunt rezultatul atât al unei culturi submediocre, cât și al unei autocenzurări aproape inexistente în actul comunicării cu ceilalți. Exemplele ce urmează oglindesc, fără echivoc, aceste carențe.” (Ilie-Ștefan Rădulescu -Agramatisme în limbajul cotidian)

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *