Este expresia PLOUĂ AFARĂ pleonasm?

Este expresia PLOUĂ AFARĂ pleonasm?

Dacă tot aducem în discuție existența posibilă a unui pleonasm, să ne reamintim ce anume este un pleonasm și care sunt caracteristicile acestuia. De asemenea, trebuie menționat și faptul că în limba română există și pleonasme acceptate.

 

Definiție

Pleonasmul (din grecescul πλεονασμóς pleonasmos – exces) reprezintă exprimarea unei idei folosind mai multe cuvinte decât este necesar. În funcție de context și de intenție pleonasmul poate reprezenta fie o greșeală de logică sau una de exprimare, fie o figură de stil, îndeplinind același rol ca repetiția retorică.

Conform altor lingviști, pleonasmul reprezintă de cele mai multe ori doar o „stângăcie stilistică”, așa cum este și cacofonia. Cu toate acestea, există și pleonasme admise în limba română (de exemplu, „ani de zile”, „mujdei de usturoi”).

 

Caracteristici

Una dintre caracteristicile definitorii ale pleonasmului este faptul că sensul unuia din cuvintele implicate în secvența de cuvinte este în totalitate inclus în celelalte, ceea ce face ca acest cuvânt să fie, din punct de vedere strict logic, total inutil (exemplu: a avansa înainte).

 

În unele cazuri, ordinea cuvintelor dintr-o propoziție face diferența și evită formarea unui pleonasm sau a unor exprimări de genul: „pantofi din piele de mireasă” (Click AICI pentru a citi articolul întreg). 

De multe ori spunem sau auzim PLOUA AFARĂ. Dacă ne gândim mai bine, în mod normal nu plouă decât afară. Având în vedere ordinea cuvintelor de care menționam mai sus, ce-ar fi să introducem mai întâi adverbul: AFARĂ PLOUĂ. Situația arată mai bine acum, deoarece nu ne mai punem problema unde anume plouă, ci ce anume se întâmplă afară.

Funcționând pe același principiu, amintim de expresia SĂ TE ARZĂ FOCUL / ARZĂ-TE-AR FOCUL. Inevitabil ne putem pune problema cine altcineva să te arză dacă nu focul. Totodată, e imposibil să spunem doar „să te arză”, iar dacă facem inversiunea (focul să te arză) nu mai avem parte de aceeași intensitate a expresiei.

Dacă, de exemplu, se marchează o opoziție, pleonasmul poate fi justificat. Ne amintim de perioada când eram elevi și făceam cunoștință cu operele lui Coșbuc:

„Afară ninge liniștit,

În casă arde focul”

 

🤓 Citește și:

Top 20 pleonasme de evitat


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *