Enigma zilei: foietaj sau foitaj?

Enigma zilei: foietaj sau foitaj?

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

Cui nu-i plac produsele de patiserie? Ei bine, săptămâna aceasta vorbim despre care este varianta corectă: foietaj sau foitaj;

Istoria FOITAJULUI

Foitajul și-a făcut apariția pe la sfârșitul secolului al 17-lea. Aluatul de foitaj din care se face multitudinea de produse pe care le consumăm cu plăcere  a fost folosit pentru prima data de către cofetarii și patiserii din Franța. Abia mai târziu a trecut granița și s-au putut mândri și englezii.
Cofetarul francez Claude Gelee a fost cel care a inventat foitajul clasic. Dar cum i-a venit această idee? Ai crede că i s-a făcut poftă de ceva dulce, s-a dus în bucătărie și a creat capodopera pe care astăzi o numim FOITAJ. Ei bine, povestea nu sună chiar așa. Prepararea a avut cu totul și cu totul alt scop.
Tatăl cofetarului, fiind grav bolnav, i s-a interzis de către medici să consume anumite alimente. Avea voie să consume, însă, alimente care au în compoziția lor făină, unt și apă. Cofetarul Claude a trebuit să încropească ceva rapid, așa că a inventat FOITAJUL.

 

➡ Conform DOOM2 varianta corectă este:

 

Ce spune Internetul

De la JamiliaCuisine ne așteptam la greșeli, a mai comis-o și în cazul eclere/ecleruri și știm că nu prea se împacă cu limba română. Vezi articolul mai jos:

Enigma zilei: eclere sau ecleruri?

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *