Enigma zilei: croasante, croasanturi sau croasanți?

Enigma zilei: croasante, croasanturi sau croasanți?
  • Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

Cui nu-i plac produsele de patiserie? Ei bine, există situații în care ne putem bloca în fața unei vitrine atunci când vânzătorul ne întreabă „ce doriți?”. Dorim 3 croasante, 3 croasanturi sau 3 croasanți? Care este varianta corectă?

 

Istoria cuvântului croasant

Gustos, delicios, pufos, umplut cu diverse amestecuri, faimosul produs de patiserie se pare că nu ar avea origini franţuzeşti, aşa cum mulți dintre noi ar crede.
Specialiștii îi găsesc originea în Austria secolului al XIII-lea. Nu greșim totuși când ne gândim la Franța. Datorită reginei Maria Antoaneta, ultima regină a Franţei, francezilor le este atribut acest simbol culinar.
Fostul ofiţer de artilerie August Zang a venit din Viena la Paris şi în 1838 a deschis în capitala franceză, pe strada Richelieu, o brutărie cu numele „Boulangerie Viennoise”. Pe atunci, crosantul de astăzi se numea „kipferl”, iar Maria Antoaneta îl savura cu mare plăcere.
Reţeta a fost preluată rapid de tot mai multe brutării, și, inevitabil, a suferit schimbări pe parcurs a luat forma de semilună. Despre această formă, gurile pofticioșilor spun că, în 1683, încercând să atace Viena, turcii au săpat un tunel sub zidurile oraşului, pentru a putea intra pe ascuns. Un patiser care lucra în toiul nopţii a auzit zgomotele şi a alertat armata austriacă. Pentru a celebra momentul, patiserul a creat „kipferl”, un produs de patiserie în formă de semilună, emblema Imperiului Otoman, simbolizand „devorarea“ turcilor de către austrieci.

Ce spune Internetul

De la JamiliaCuisine ne așteptam la greșeli, a mai comis-o și în cazul eclere/ecleruri. Vezi articolul mai jos:

Enigma zilei: eclere sau ecleruri?

 

✅ Conform Doom2, varianta corectă este:

 

  • Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *