E corect cuvântul CEARCEAF?

E corect cuvântul CEARCEAF?

Limba română este alcătuită, pe alocuri, și dintr-o serie de mici dileme care dau bătăi de cap vorbitorilor. Pentru că unele cuvinte au fost răstălmăcite de-a lungul timpului în limbajul curent, acestea au fost tolerate și într-un final acceptate ca fiind o alternativă corectă la cuvântul orginal.

Un exemplu bun este „majoritatea spun” (în loc de majoritatea spune), sintagmă care a ajuns să fie acceptată pentru că majoritatea a vorbit așa.

Aceasta este un caz foarte cunoscut. Mai avem și altele. Cuvântul pe care ți-l prezint astăzi este trecut foarte ușor cu vederea. Poate că ai folosit ambele variante fără ca măcar să îți dai seama.

Cearșaf sau Cearceaf?

E corectă varianta „cearceaf”? Vezi răspunsul în continuare.

În primul rând să aruncăm o privire în dicționare. Este un termen de origine turcă, definit drept „o bucată de pânză folosit ca așternut pentru pat”.

CEARȘÁF, cearșafuri, s. n. 1. Obiect de rufărie pentru pat, confecționat din pânză, care se așterne peste saltea sau cu care se îmbracă plapuma.

Practic obținem și o parte din răspuns: varianta corectă, cu care nu vei da greș niciodată, este CEARȘAF.

Dar tot dicționarul, de această dată DOOM 3, ne arată și o altă variantă: CEARCEAF.

cearșaf/cearceaf s. n., pl. cearșafuri/cearceafuri

Cu alte cuvinte, „cearceaf” a devenit variantă tolerată pentru că oamenii îl foloseau, iar în timp a ajuns să fie asimilat drept variantă care poate fi utilizată fără a încălca normele.

Tabăra de Televiziune pentru copii, 22-28 octombrie 2022

 

Unde? La Bușteni, județul Prahova. Sunt 30 de locuri disponibile în această tabără!

Ce facem în Tabără?

Pe parcursul taberei vom avea activități de dicție, actorie, televiziune, radio, activități sportive, pictură, drumeții și, desigur, distracție și voie bună. Vor fi realizate filmări cu fiecare copil la activitățile de televiziune și actorie și înregistrări audio la orele de radio.

Foto: Pexels

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 2539

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *