Dislalia vocalelor și a silabelor

Dislalia vocalelor

Dislalia vocalelor este o tulburare întâlnită mai rar printre copiii cu dezvoltarea normală a auzului. În măsura în care funcția auditivă este lezată, apar anumite deformări ale vocalelor. În cazul deosebit de grave toate vocalele sunt pronunțate printr-un sunet comun apropiat de „ă”.

Un rol hotărâtor pentru găsirea poziției de articulare a vocalelor revine exercițiilor de gimnastică labială precum: rotunjirea buzelor urmată de extensia acestora sau deschiderea cavității bucale cu depărtarea exagerată a buzelor. În cazul în care motilitatea buzelor este suficient exersată pe bază de imitație, copiii reușesc să reproducă vocalele după trainerul de dicție. În cazuri mai dificile trainerul va modela poziția buzelor formând un fel de pâlnie pentru vocalele „o” sau „u” sau trăgând comisurile labiale în părți pentru vocalele „i”, „e” și „î”, și prin deschiderea largă a gurii împreună cu buzele pentru vocala „a”. În cazul în care vocala „î” se pronunță asemănător cu „i”, copiii vor fi solicitați să pronunțe prelungit sunetul „i”, iar limba va fi împinsă în fundul cavității bucale.

Un rol hotărâtor în formarea și consolidarea vocalelor îl dețin exercițiile de dezvoltare a auzului fonematic. Numai prin exerciții numeroase de diferențiere a vocalelor izolate sau în diferite asociații fonetice se va dezvolta controlul auditiv și se va asigura pronunțarea corectă a acestor sunete.

 

Dislalia silabelor

Această tulburare este caracteristică copiilor cu dezvoltarea întârziată a vorbirii. Deși sunetele izolate sunt pronunțate corect, în vorbirea cursivă sunt omise sau inversate silabe sau chiar cuvinte întregi.

Ca în cazul dislaliilor simple, exercițiile de dicție se bazează pe pronunțarea corectă a sunetelor izolate, silabelor, cuvintelor și a propozițiilor din ce în ce mai complexe.

Formele grave ale dislaliilor de acest tip necesită efectuarea exercițiilor sub îndrumarea unui trainer specializat, cât și un tratament medical auxiliar.

 

CURS DE DICȚIE

 

Fie că îți dorești o carieră de succes, mai multă încredere în propria persoană sau să îți îmbunătăţeşti relațiile cu cei din jur, o dicție antrenată te va ajuta cu siguranță.

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *