Diferența dintre NIVELURI și NIVELE. Cum e corect?

Diferența dintre NIVELURI și NIVELE. Cum e corect?
Niveluri, nivele? Unde apare confuzia? Cum alegem forma corectă?

Este o eroare des întâlnită în limba română, atunci când forma de plural „nivele” este folosită în locul formei „niveluri”. Mai rar, ce-i drept, se poate întâmpla și invers.

Nu de foarte puține ori s-a întâmplat să auzim afirmații ca „Blocul are șapte nivele”, pe când forma corecta este „Blocul are șapte niveluri.

Care este problema? Unde apare eroarea?

Ei bine, discutăm despre două substantive cu înțelesuri diferite. Unii oameni încurcă pluralul unuia cu pluralul celuilalt. Mai exact:

  • nivel-niveluri –> este un substantiv neutru pe care Dicționarul explicativ al limbii române îl definește astfel: „înălțimea la care se găsește un punct, o linie sau o suprafață a unui loc, a unui obiect etc. în raport cu un plan orizontal dat”, iar la figurat „stadiu, grad, situație, treaptă, etapă, indice”.

În acest caz, forma de plural este „niveluri”: „S-a prăbușit un bloc cu zece niveluri

  • nivel-nivele –>pe de altă parte, în DEX regăsim și forma de plural „nivele”. Substantivul este definit ca „instrument sau dispozitiv pentru determinarea poziției orizontale a suprafețelor, alcătuit dintr-un tub de sticlă curbat, închis la capete, umplut cu un lichid, astfel încât, în interior, în spațiul rămas liber, să se formeze o bulă de aer” – clasicul „poloboc”.

De notat că DEX-ul prezintă și forma „nivelă”, pentru „poloboc”

În acest caz, folosim forma de plural „nivele”: „Magazinul din centru vinde nivele cu bule”

Așadar, în funcție de contextul în care este folosit cuvântul nivel, vom alege cu atenție pluralul. De notat că vom avea întotdeauna „niveluri”, atunci când ne referim la etajele unui bloc sau, în sens figurat, când vorbim despre etapele pe care cineva le-a atins la școală, de exemplu.

Pentru mai multe sfaturi, urmăriți-ne și pe conturile de Facebook și Instagram.

Foto: Pexels.com

 📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *