Dezbaterea săptămânii: Charles al III-lea sau Carol al III-lea?

Dezbaterea săptămânii: Charles al III-lea sau Carol al III-lea?

Una dintre dezbaterile săptămânii a fost generată de titulatura noului rege al Marii Britanii – Charles al III-lea. Mulți au adus în discuție felul în care ar trebui pronunțat numele suvernului în România.

Numele regretatei Regine Elisabeta a II-a a fost folosit în țara noastră într-o formă românizată. Tot timpul s-a vorbit despre Elisabeta a II-a, nu despre „Elizabeth”.

Curs de voice-over, 01-02 octombrie 2022, la București

În schimb, când vine vorba despre moștenitorul tronului, s-a folosit exclusiv forma străină: Charles, nu Carol. Fiind foarte legat de România, cu vizite dese la Viscri în județul Brașov, presa a relatat mereu despre „Prințul Charles”, devenit acum „Regele Charles al III-lea”.

Mulți s-au întrebat de ce Elisabeta, dar Charles, în loc de Carol (cum ar suna românizarea lui Charles).

Scriitorul Radu Paraschivescu remarca, pe Facebook, că există o normă de adaptare în limba română a numelor de regi și regine, însă de multe ori aceasta a fost încălcată. Acesta chiar concluzionează: „uzul bate norma”.

De pildă:

Pentru români a fost Regina Elisabeta a II-a, dar Prințul Philip.

„Lorenzo Magnificul, dar Ludovic al XIV-lea. Iacob al II-lea, dar Juan Carlos. Vittorio Emanuele, dar Carol Quintul”, după cum remarca și Radu Paraschivescu.

Așadar, nici în situația de față nu va reprezenta o excepție păstrarea variantei englezești „Charles”, în locul adaptării „Carol”. Mai ales că „Charles”, în cazul noului Rege, deja s-a impus în vorbirea curentă, grație mediatizării vizitelor pe care acesta le-a făcut în țara noastră în calitate de Prinț de Wales.

Alege un curs de dicție

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

Curs de voice-over, 01-02 octombrie 2022, la București

Sunt disponibile 14 locuri pentru cursul de voice over, pe 01-02 octombrie 2022, la București.

Cursul va fi susținut de Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA), Alex Tuhuț (Kiss FM, Rock FM, Magic FM) și Mihai Crăciun (Dicție.ro).

Înscrierea se face accesând acest link, sau la telefon 0728855221.

Cursul este structurat astfel: 12 ore de învățare dintre care 20% teorie, 80% practică în fața microfonului. Vom citi, vom evoca, ne vom „enerva”, vom cânta, vom transmite entuziasmul, energia și solaritatea din voce direct pe înregistrare, pentru că la final fiecare participant va avea un portofoliu de minimum cinci reclame cu interpretări diferite. Foarte important: vom scăpa de tracul microfonului!

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *