De unde vine expresia ÎNTRE SCILA ȘI CARIBDA?

De unde vine expresia ÎNTRE SCILA ȘI CARIBDA?

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

Între Italia și Sicilia se află strâmtoarea Messina, strâmtoare cu reputație negativă – motiv de îngrijorare sau chiar spaimă pentru navigatori. Este destul de periculoasă, pe ambele părți se află stânci abrupte care au provocat numeroase naufragii. Dacă reușeai să treci cu corabia prin strâmtoare acest lucru reprezenta un act eroism demn de laudă și glorie. Coloșii de piatră și-au găsit reprezentarea alegorică în legendele vechilor greci:

  • Scylla – era fiica lui Typhon și Echidna. Aceasta fusese prefăcută în monstru marin de către vrăjitoarea Circe într-un moment de gelozie. Monstrul marin înghițea nave și corăbieri. Și-a găsit sfârșitul în piatră deoarece a fost pedepsită de Heracle fiindcă răpise o parte din boii lui Gerson.
  • Charybda – era fiica lui Poseidon și a Gaei. Aceasta era de o sălbăticie și lăcomie fără margini, înghițind toți cutezătorii care ajungeau în preajma sa. A fost trăsnită de Zeus fiindcă înghițise o parte din cirezile pe care Heracles le mâna spre Argos.

Chiar Homer, în scrierile sale, povestește despre Ulise, regele Itacăi, care a fost obligat să străbată această strâmtoare fiind nevoie să aleagă: să treacă mai aproape de Scila sau de Caribda? S-a gândit că navigarea prin dreptul Caribdei va duce la scufundarea corabiei şi, implicit, la moartea întregului echipaj, așadar a ales navigarea mai aproape de Scylla. Călătoria se sfârșește cu moartea a şase oameni, dar faptul că și-a putut continua călătoria înseamnă că a ales răul cel mai mic.

Așadar, expresia A FI ÎNTRE SCILA ȘI CARIBDA presupune un moment de grea cumpănă și chiar primejdie, aparent fără ieșire, dar care rezervă oarecum surpriza de a fi argonaut sau chiar egalul lui Ulise.

 

CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

Foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *