De unde vine cuvântul ȘMECHER?

De unde vine cuvântul ȘMECHER?

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

Ei bine, poate că acest cuvânt nu ar trebui să fie prezent tot timpul în vorbirea noastră. Pe cât de mult ne-am dori să-l facem uitat din vocabularul nostru, pe atât de des îl auzim fie în vorbirea de zi cu zi, fie la televizor, radio etc.

Conform DEX:

  • ȘMECHER = care știe să iasă cu dibăcie din încurcături, pe care nu-l poți păcăli, abil, deștept, descurcăreț, dezghețat, viclean, șiret etc.

Se pare că originile cuvântului ne trimit către limba germană – „Schmecker”. Pe vremuri, când negustorii sași treceau Carpații pentru a-și vinde mărfurile, tratați extrem de bine de olteni cu mâncăruri alese și vin de calitate, nu mai știau să negocieze atât de bine, fiind orbiți de aburii beției. Cu timpul, aceștia și-au dat seama de șiretlicul oltenilor și au adus cu ei singurul negustor care nu bea în exces pentru a putea degusta vinul pe care aceștia urmau să-l cumpere olteni.

Persoana era denumită „Cel care (de)gustă – Das ist der Schmecken”. Se spune că boierii olteni obișnuiau să păcălească și să ofere pentru degustare un vin și să vândă apoi altul. Se pare că de aici vine acest cuvânt.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

 

Foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *