De ce își urăsc oamenii propria voce?

De ce își urăsc oamenii propria voce?

Atunci când vorbim, o cantitate de energie „se învârte” în gură, gât se duce la creier și apoi direct în urechea internă . Ceilalți oameni nu pot simți vibrațiile din gura ta, așa că vor auzi vocea ta diferită față de cum o auzi tu. Când îți auzi vocea într-o înregistrare,  este posibil să ai o voce mai înaltă sau mai joasă decât cea cu care ești obișnuit, ceea ce poate fi iritant.

 

Vocea spune multe despre personalitatea ta. Dar știi exact cum sună? Chris Beatty (vocal coach, cântăreț și compozitor) spune că este nevoie doar de două dosare, poziționate vertical în fața urechilor pentru a putea să ne auzim vocea așa cum o aud și cei din jurul nostru. După ce am adus dosarele în fața urechilor, vocea deja va suna diferit, așa cum o aude restul lumii.

 

Ca răspuns la întrebarea „de ce vocea mea sună mai rău atunci când este înregistrată decât atunci când vorbesc?”, Chris Beatty explică faptul că sunetul se produce în urechea internă și multe sunete ajung la noi după ce sunt alterate sau amplificate de către mediul lor. Temperatura, mobilierul, persoanele dintr-o încăpere, chiar și grosimea covorului pot afecta informația acustică. De aceea cântăreții înregistrează cântecele în studiouri special amenajate, unde acustica se poate controla.

 

 

Oasele feței sunt excelente când vine vorba de conducerea frecvențelor joase – care sunt transmise direct în urechea ta interioară înainte de a ieși sunetul pe gură – și nu e de mirare că vocea pe care o auzi în capul tău este mai cunoscută, familiară decât vocea pe care o auzi la înregistrări.

În timp ce vorbim, undele de sunet călătoresc nu numai în afara corpului nostru, dar și în interiorul gurii și al gâtului și prin capul nostru direct în partea interioară a urechii.

Vești bune: probabil ești singurul care crede că vocea ta este enervantă.

Cu siguranță nu ești singurul care își urăște propria voce. Dar nu-ți face griji – probabil că ești singura persoană care este enervată. Se pare că există un motiv științific pentru asta.

Când îți asculți propria voce într-o înregistrare, nu obții și acele vibrații din gură și gât, așa că vei auzi ce aude toată lumea. Vocea noastră este la fel de unică ca amprenta și ne dezvăluie personalitatea.

Pentru a te obișnui cu propria voce, încearcă să te asculți, înregistrează-te și acomodează-te cu vocea ta. Cu timpul te vei obișnui cu ea, apoi vei putea să o controlezi din toate punctele de vedere. Și obișnuindu-te cu vocea ta, nu vei mai fi luat prin surprindere niciodată de către aceasta.

Dacă încă crezi că vocea ta este cu adevărat enervantă, nu-ți face griji, mai există soluții. Lecțiile de canto care te ajută la poziționarea sunetului și la respirație, cursurile de dicție și public speaking te pot ajuta să înveți cum să  te obișnuiești cu vocea ta și cum poți să te bazezi pe ea. Vocea îți dă de asemenea încredere în tine.

 

Citește și: „5 lucruri bizare despre vocea ta


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *