De ce este importantă ordinea cuvintelor într-o frază

De ce este importantă ordinea cuvintelor într-o frază

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

Pentru a scrie şi a vorbi corect și inteligibil, nu este de ajuns să avem o idee în minte despre ceea  ce urmează să comunicăm, trebuie să cunoaștem normele, regulile de utilizare a semnelor de punctuație. Acuratețea trebuie să primeze având în vedere orice mesaj scris sau vorbit. Așadar trebuie să acordam atenție următoarelor concepte: TOPICĂ și PUNCTUAȚIE.

Chiar dacă vorbim corect, uneori nu este de ajuns. Trebuie să știm și să scriem. Și mai ales, să scriem cu logică, fără a crea confuzii sau a face greșeli grave. Gramatica limbii române ne sare în ajutor și ne oferă un set de reguli clare, pe care dacă le-am ști, nu am ajunge să întâlnim exemplul de mai jos:

 

În exemplul de mai sus varianta corectă ar fi fost: „au împodobit bradul ÎMPREUNĂ cu copiii…” sau „au împodobit bradul ALĂTURI de copiii…”. Așadar, un cuvânt în plus poate modifica toată dinamica unei fraze și astfel poți evita o confuzie gravă.

Mai putem întâlni exemple de tipul „pantofi din piele de mireasă”. Inversiunea nu numai că nu își are locul, ci creează o confuzie destul de gravă: „piele de mireasă”. Într-adevăr, avem două atribute ale cuvântului „pantofi”: sunt confecționați din piele și sunt destinați mireselor. Așadar, având toate datele problemei, nu mai trebuie decât să le punem în propoziție. Deci, varianta corectă ar fi fost: „pantofi de mireasă din piele” sau „pantofi din piele pentru mirese”.

În domeniul lingvisticii, inversiunea (anastrofa) este un procedeu prin care se schimbă topica obișnuită a două entități gramaticale: una ia locul celeilalte. Aceste entități pot fi elemente ale unei forme gramaticale compuse, componente ale unei sintagme, părți ale unei propoziții sau propoziții ale unei fraze.

CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

 

CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și paianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

 

CURS DE VOICE-OVER

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Înscrie-te la un curs de Voice Over! Carmen Ivanov (Radio KISS FM), Mihai Crăciun (PRIMA SPORT) și Alex Tuhuț (Radio MAGIC FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *