Cum stimulezi limbajul copilului

Cum stimulezi limbajul copilului

Limbajul timpuriu și abilitățile de comunicare sunt esențiale pentru dezvoltarea copiilor atât în mediul educațional, cât și în afara acestuia. Limbajul și abilitățile de comunicare includ abilitatea de a-i înțelege pe alții (receptivitate) și abilitatea de a te exprima (expresivitatea) folosind cuvinte, gesturi sau expresii faciale. Copiii care dezvoltă abilități puternice de comunicare sunt mai predispuși să ajungă la școală gata să învețe. De asemenea, aceștia sunt mai puțin predispuși să întâmpine dificultăți în a învăța să citească și sunt mai susceptibili să aibă niveluri mai mari de realizare în școală.

 

În primii ani de viață, creierul copiilor se dezvoltă rapid și se pun bazele învățării. Interacțiunile pe care copiii le au cu adulții influențează modul în care copiii se dezvoltă și învață. Ca urmare, pe lângă familie, educatorii au o primă ocazie de a oferi copiilor interacțiuni care să sprijine creșterea și dezvoltarea copiilor, în special abilitățile lor de comunicare.

 

După cum arată cercetările, atunci când părinții/profesorii oferă copiilor niveluri mai ridicate de stimulare a limbajului în primii ani de viață, copiii au competențe lingvistice mai bune. Când părinții adresează întrebări copiilor, răspund vocalizărilor lor și se implică în alte discuții pozitive, copii învață și utilizează mai multe cuvinte. Un studiu a constatat că o treime dintre interacțiunile lingvistice dintre profesori și copii au fost pentru sprijinirea dezvoltării limbajului copiilor, în timp ce celelalte două treimi includ un limbaj mai puțin complex, cum ar fi îndrumarea, laudele generale și întrebările retorice.

Iată 10 practici care pot fi utilizate pentru a stimula dezvoltarea competențelor lingvistice și de comunicare pentru cei mici. Fiecare practică se bazează pe tipurile de interacțiuni pe care le sugerează cercetările, care promovează abilitățile lingvistice și de comunicare.

 

↘ Răspunde la vocalizările și vorbirea copiilor;

↘ Implică-te activ;

↘ Inițiază conversații cu copiii;

↘ Vorbește mai mult cu copiii;

↘ Folosește o gramatică complexă și un vocabular bogat;

↘ Oferă copiilor mai multe informații despre obiecte, emoții sau evenimente.

 

10 moduri prin care poți stimula dezvoltarea limbajului la copii

 

1.       Fii vorbăreț Inițiază și angajează-te în orice fel de conversații cu copiii
2.       Fii un bun comentator

 

Oferă descrieri de obiecte, activități, emoții sau evenimente
3.       Diversifică Folosește diferite tipuri de cuvinte și gramatică
4.       Etichetează Oferă copiilor denumirea/descrierea obiectelor sau a acțiunilor
5.       Adaptează-te Implică-te în activități/conversații pe care copiii le găsesc interesante
6.       Citire interactivă Folosește cărțile pentru a stimula interesul copiilor și pentru ca procesul de învățare să fie unul plin de amuzament

 

Comandă acum manualul de dicție pentru copii „Străfurnica și prietenii săi”, Manual de dicție și Audiobook

7.       Citește din nou Citește din nou, dar din perspective diferite, de fiecare dată să te axezi pe alt element care trebuie asimilat
8.       Explorează spațiul Folosește-te de spațiu, imaginație și cuvânt pentru a iniția diferite conversații
9.       Creează muzică Angajarea copilului în activități muzicale sau axate pe sunete va stimula dezvoltarea limbajului și va învăța mai repede și mai ușor.
10.   Mimează  Folosește cuvinte mai puține însoțite de gesturi pe măsură pentru a dezvolta imaginația și modul de exprimare

 

 

Practicile pot fi folosite atunci când lucrezi cu orice copil. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că unii copii se dezvoltă la diferite niveluri și în mod distinct, în funcție de mai mulți factori, cum ar fi personalitatea și vârsta.

 

Ca orice abilitate, abilitățile de comunicare pot fi dezvoltate și perfecționate prin practică, dar ajutând la dezvoltarea abilităților de comunicare a copilului încă de mic, îl vei echipa imediat cu aptitudinile necesare pentru a-și construi un viitor de succes.

 

Înscrie-l pe copilul tău la Școala TV pentru copii

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *