Cum să te relaxezi înainte de o prezentare

Cum să te relaxezi înainte de o prezentare
Doar gândul că urmează să ții o prezentare îți face palmele să transpire? Poți să eviți să te gândești la asta? Poate ai putea să amâni prezentarea? Dar, cu cât întârzii mai mult pregătirea, cu atât va fi mai puțin timp pentru planificare și exersare. Dacă nu te pregătești înainte, prezentarea nu va avea succes, vei plictisi și poate că nici nu vei fi promovat. Apoi devii și mai nervos/speriat data viitoare. Și nivelul de anxietate se va dubla și tot ce vei vrea să faci este să anulezi evenimentul.

 

🗣 Cum te poți relaxa?

Există multe tehnici care te vor ajuta să fii mai calm cu privire la prezentarea (discursul) ta, atât înaintea acesteia, cât și în timpul ei.
Cea mai eficientă soluție pe termen lung este înțelegerea și rezolvarea cauzei principale. Așadar, trebuie să treci prin procesul de „îmblânzire a maimuțelor tale vorbitoare în public” (spun specialiștii), adică vocile din capul tău care reușesc să-ți saboteze toate eforturile pe care le faci astfel încât să ai o prezentare de succes.

🗣 Sfaturi de relaxare înainte de o prezentare

Planifică-ți timpul în așa fel încât să te pregătești temeinic! Nu folosi lipsa timpului drept scuză. 
Prezentarea trebuie să aibă o structură clară și ușor de înțeles. Gândește-te că pot fi oameni în sală care nu știu despre ce este vorba. Sarcina ta este să faci totul s fie ușor de înțeles și să ajungi să faci privitorii să fie interesați de subiect. Te vei simți mai relaxat dacă știi că ai inclus totul. 
Exersează, dar nu învăța mecanic, pentru că nu ai de ce.  Când urmezi o structură clară, nu vei lucra cu un scenariu (script) învățat pe de rost. Vei lucra cu punctele cheie, astfel încât să te poți relaxa și să nu-ți faci griji că „o să uiți cuvintele”. 
Solicită feedback de la un prieten sau coleg. Explică-ți în minte clar care este scopul prezentării și ce dorești să câștige publicul din ascultarea ta. Cere feedback din această perspectivă.
Fii familiarizat cu locul și publicul. Ar trebui să ajungi cu suficient timp înainte pentru a-ți configura spațiul și testa sunetul din cameră. Întâlnește și salută oamenii pe măsură ce intră, astfel încât să construiești relații cu publicul înainte de a începe unde se poate face acest lucru.
Respirația profundă este vitală pentru relaxare. Fă câteva respirații lungi, lente și adânci. Acest lucru se poate efectua înainte de a începe și va maximiza fluxul de oxigen din corp și creier. Acest lucru permite organismului să adopte un comportament și o postură normale, relaxate.

 

Citește și:

3 pași pentru a scăpa de tremuratul din voce

 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 611

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *