3 pași pentru a scăpa de tremuratul din voce

3 pași pentru a scăpa de tremuratul din voce
O voce tremurată poate fi frustrantă și chiar jenantă. Indiferent dacă ții un discurs public sau ai o conversație unu-la-unu, tremuratul vocii poate face oamenii să te înțeleagă mai greu. Asta înseamnă că nu vor ajunge să audă cât de genial ești! Dar dacă petreci puțin timp făcând câteva exerciții de respirație și vorbire, vei putea gestiona orice fel de situație și poate vei descoperi un nou tu, unul mai încrezător.

 

Exerciții de respirație și vorbire

Respiră din diafragmă pentru a obține mai mult control. Privește-te în oglindă în timp ce respiri adânc. Dacă umerii se ridică, respiri din piept în loc de diafragmă, care este un mușchi care se află chiar la baza plămânilor. Respiră și vezi dacă îți poți extinde cutia toracică în exterior fără a-ți ridica umerii sau pieptul.

Crezi sau nu, acest lucru va face o diferență uriașă în modul în care vorbești. Deoarece diafragma este un mușchi, are nevoie de exerciții la fel ca, să zicem, bicepșii. Odată ce devine mai puternică, vei putea să-ți controlezi mai bine vocea (și tremuratul), deoarece vocile puternice se bazează pe respirația constantă.

 

 

Dezvoltarea rezistenței diafragmei 

Este necesară dobândirea unei rezistențe pentru a continua să îmbunătățești procesul. Odată ce descoperi unde este diafragma ta și cum să o folosești, este timpul să o faci mai puternică. Înainte sau după duș, înfășoară un prosop în jurul taliei. Inspiră și încearcă să muți prosopul spre exterior fără a lăsa umerii sau pieptul să se ridice. Expiră încet.

La următoarea expirare spune „mmmm…” până când simți o mâncărime la nivelul buzei superioare, cu gura ușor deschisă. Fă asta de cel puțin zece ori.

 

 

Exerciții de dicție de tipul încurcă-limba

Exercițiile de dicție încurcă-limba sunt utile pentru a articula mai bine. O articulare bună înseamnă că oamenii vor putea „prinde” fiecare silabă a cuvintelor pe care le spui. Acest lucru este foarte important, deoarece oamenilor, dacă le lipsesc silabele, s-ar putea să audă altceva și să nu înțeleagă deloc ceea ce spui. 
  1. Șase sași în șase saci.
  2. Capra calca-n piatra,Piatra crapa-n patru; Crăpa-i-ar capul caprei, Precum a crăpat piatra-n patru.
  3. Un vultur stă pe-un pisc c-un pix în plisc.
  4. O mierliță fuflendiță fuflendi-fuflendăriță nu poate să fuflendească fuflendi-fluflendăreasacă pe mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendăroiul. Dar mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendăroiul poate ca să fuflendească fuflendi-fluflendăreasacă pe mierlița fuflendița fuflendi-fuflendăriță.
  5. Rege Paragarafaramus, cînd te vei dezoriginaliza? Mă voi dezoriginaliza cînd cel mai original dintre originali se va dezoriginaliza. Dar, cum cel mai original dintre originali nu se va dezoriginaliza, nici regele Paragarafaramus nu se va dezoriginaliza.
  6. Papucarul papucărește papucii nepapucăriți ai papucăresei, dar papucăreasa nu poate papucări papucii nepapucăriți ai papucarului care papucărește papuci nepapucăriți.
  7. Triedru tridreptunghic în triunghiuri triughiulare triangula un tiedru tridreptunghic.
  8. Cupă cu capac, capac cu cupă.
  9. Titiridva, tidva; nu-i greu a zice titiridva, tidva, da-i greu a distitiridvi titiridvitura titiridvei tidvei.
  10. Noi nu ne nimeriserăm minunăţiile lănţişoarelor remunerate.
  11. Sașa şuşotea șosetelor însuşiri şiruitoare.
  12. Capra neagră-n piatra calcă, Cum o calcă-n patru crapă! Crape capul caprii-n patru, Cum a crăpat piatra-n patru!
  13. Capra neagră calcă-n clinci, Crăpa-i-ar capul caprii-n cinci, Cum a călcat capra-n clinci.
  14. Boul breaz bârlobreaz în vacile bârlobrezene, cu greu a dezbârlobrezit breazul boilor bârlobrezeni!
  15. Cărămidarul cărămidărește pe cărămidăreasă, dar cărămidăreasa nu poate cărămidări pe cărămidar.
  16. Până cînd a cărămidărit cărămidarul pe caramidăriță, a cărămidărit cărămidarița pe cărămidar la fel cum ar fi vrut cărămidarul să cărămidărească pe cărămidăriță.
  17. O coropișniță și-un coropișnițoi se coropișniteau la noi pe gunoi. Nu coropișnița coropișnițea pe coropișnițoi, ci coropișnițoiul coropișnițea pe coropișniță.
  18. Un cocostîrc s-a dus la descocostîrcărie, unde se descocostîrcăreau și alți cocostîrci nedescocostîrcăriți, ca să se descocostîrcărească de cocostîrcăria lui.
  19. Ciubotarul are o ciubotărie unde ciubotărește ciubote și ciuboțele.
  20. Un caricaturist care caricaturizează caricaturi caricaturistice nu poate caricaturiza caricatura sa.
  21. Un cocostârc s-a dus la descocostârcărie, unde se descocostârcăreau şi alţi cocostârci nedescocostârcăriti, ca să se descocostârcărească de cocostarcâria lui.
  22. Cosaşul Saşa cand coseşte, cat şase saşi sasul coseşte. Şi-s sus şi-n jos de casa sa, coseşte sasul şi-n şosea.
  23.  Am o prepeliţă pestriţă cu paisprezece pui de prepeliţă pestriţi. E mai pestriţă prepeliţa pestriţă decât cei paisprezece pui de prepeliţă pestriţi, iar mai pestriţ decât prepeliţa cea mai pestriţă este prepeliţoiul cel pestriţ.
  24. Mormolocii momiți mimetic comemoraseră ramificațiile milimetrice înmagazinînd endometacinul lucidității memorialisticii înmărmurite numismatic.
  25. Domnule dudar, dă-mi două dude dulci din dudul dumitale de dincolo de Dunăre!

De asemenea, citește cu voce tare poezii, articole sau fragmente din cărți. Cea mai bună modalitate de a vorbi mai bine fără tremurat este să vorbești des. Citește diverse lucruri cu voce tare. Ia totul ca pe un joc. Vorbește tare și încet, lent și rapid. Dacă ai un anumit discurs pentru care te pregătești, este perfect! Citește-l cu voce tare în fiecare zi. Totodată, te poți înregistra. Urmărește sau ascultă apoi pentru a găsi puncte forte și slabe.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *