Cum să devii un super-vorbitor în public

Cum să devii un super-vorbitor în public

În limba engleză există o expresie extrem de cunoscută și în rândul vorbitorilor de altă limbă nativă. Aceasta este „You Had Me at Hello” și se referă, în cazul nostru, strict la momentul acela de început al unui discurs, adică atunci când toți ochii sunt ațintiți asupra ta și toată lumea se așteaptă să spui primele cuvinte. Chiar dacă expresia provine din limba engleză, ea este valabilă și în cazul nostru.

Atunci când te îndrepți spre scenă, inima începe să îți bată din ce în ce mai tare, palmele încep să îți transpire și simți o oarecare stare de neliniște. Începi să respiri din ce în ce mai repede, și tot ce îți dorești este să termini cu bine ceea ce urmează să faci.

M-ai cucerit de la “Salut” sau “You Had Me at Hello”.

Ei bine, asta urmează să faci, dacă vrei ca discursul tău să fie unul excelent și să scapi de emoțiile de început. Trebuie să cucerești publicul de la început. Uită de salutul respectuos și de prezentarea ta proprie. Fă o declarație care să bage publicul în priză, să-i facă atenți. „Sparge gheața”cu o poveste interesantă sau amuzantă și publicul tău va fi atent pe tot parcursul discursului tău.

Ăsta-i filmul. Tu ești starul.

Indiferent de durata speech-ului tău, ai nevoie de o deschidere, de un cuprins și de o încheiere, exact ca o piesă de teatru compusă din trei acte. Dacă despre deschidere am vorbit, ne mai rămân două acte de stabilit. Pe durata discursului trebuie să-i faci să râdă sau să plângă, după caz. Ia-i pe toți în călătorie cu tine și încearcă să nu folosești citate ale altor vorbitori. Publicul te ascultă pentru că vrea să audă ce ai de zis, așa că trebuie să fii cât se poate de original. Ai rolul principal.

Nu memora discursul!

Nu trebuie să ții minte tot discursul, nu ești la școală și nu trebui să spui tot ce ai “tocit”. Folosește o fițuică pe care să îți treci câteva idei principale pe care urmează să le împărtășești cu publicul tău. Poți avea chiar și niște slide-uri cu fotografii pentru a mai destinde atmosfera, însă cel mai bine oamenii percep informațiile care vin de la tine.

Citește și CUM SĂ SCAPI DE BÂLBÂIALĂ

Toți sunt în chiloți.

Atunci când ții o prezentare, nu trebuie doar să ai un limbaj adecvat, însă trebuie să știi și ce gesturi să faci. Pentru ca limbajul tău non-verbal să fie unul cât mai natural, trebuie să fii relaxat și aici nu contează nimic. Nu are importanță de ce ai nevoie pentru a te simți confortabil, doar fă-o. Dacă trebuie să îți imaginezi publicul doar în chiloți, fă-o. Dacă trebuie să ți-i imaginezi că toți au părul roz, fă-o. Relaxează-te prin orice mijloace. Folosește-te de imaginație.

Oglinzi, câini și străini

Îți voi spune cel mai mare secret al vorbitului în public. Acesta are o succesiune de cuvinte repetitive. Acestea sunt: REPETĂ, REPETĂ, REPETĂ.Fie că o faci în fața oglinzii sau în fața camerei, acest element este cel mai important în cariera oricărui vorbitor în public care se vrea a fi unul de performanță. De fiecare dată când repeți discursul pe care îl ai de ținut, fă-o în spații diferite. Du-te în camera de zi și vorbește-i câinelui. Apoi schimbă locul și mută-te în fața oglinzii.

Într-o lume în care toți ne ascundem în spatele ecranelor de tablete, PC-uri, laptop-uri și așa mai departe, vorbitul în public conectează oamenii cu aceeași gândire. Avem nevoie de acele emoții, de transpiratul palmelor și de acele momente când uităm ce avem de spus, acele sentimente de adrenalină și de entuziasm.

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

 

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *