Cum e corect: minge sau mingie? Vezi și ce formă de plural are

Cum e corect: minge sau mingie? Vezi și ce formă de plural are

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

Subiectul pe care ți-l prezint astăzi nu pare foarte dificil la prima vedere, însă conține câteva subtilități care în final pot produce ceva confunzii.

Cum e corect: minge sau mingie? Nu puține sunt momentele în care am remarcat varianta greșită rostită în direct la televizor sau scrisă în presa online. Și dacă nu era suficient și forma de plural, mai ales varianta articulată, ridică unele probleme.

Dicționarele sunt foarte clare:

Forma CORECTĂ este MINGE

Forma GREȘITĂ este MINGIE

În sprijinul celor spuse, îți prezint și explicația dată de Dicționarul explicativ al limbii române:

MÍNGE, mingi, s. f. 1. Obiect sferic (rar ovoidal), de diverse dimensiuni și greutăți, confecționat din cauciuc, piele, celuloid, material plastic etc. (umplut cu aer), care se folosește în diferite jocuri (sportive), în gimnastica medicală etc.; balon (1). 2. Joc cu mingea (1). [Var.: míngie s. f.] – Cf. sl. mêč.

DEX-ul ne trimite automat și la a doua problemă. Ce forma de plural are substantivul „MINGE”?

Forma CORECTĂ de plural nearticulat a substantivului MINGE este „MINGI” (cu un singur „-i”). Cu alte cuvinte, este incorectă varianta „MINGII”.

Jucătorul a pasat greșit mai multe MINGI.

Federer a avut două MINGI de meci.

Având în vedere că forma de plural nearticulat este „mingi”, varianta de plural articulat este „MINGILE”, nu „MINGIILE”.

Într-un singur caz apar doi „-i”, când substantivul este la genitiv sau dativ: Portarul a deviat traiectoria MINGII.

Foto: Pexels

Alege un curs de dicție

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

Curs de voice-over, 01-02 octombrie 2022, la București

Sunt disponibile 14 locuri pentru cursul de voice over, pe 01-02 octombrie 2022, la București.

Cursul va fi susținut de Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA), Alex Tuhuț (Kiss FM, Rock FM, Magic FM) și Mihai Crăciun (Dicție.ro).

Înscrierea se face accesând acest link, sau la telefon 0728855221.

Cursul este structurat astfel: 12 ore de învățare dintre care 20% teorie, 80% practică în fața microfonului. Vom citi, vom evoca, ne vom „enerva”, vom cânta, vom transmite entuziasmul, energia și solaritatea din voce direct pe înregistrare, pentru că la final fiecare participant va avea un portofoliu de minimum cinci reclame cu interpretări diferite. Foarte important: vom scăpa de tracul microfonului!

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

2 Comentarii

  • Revelare Posted 20/03/2024 03:18

    MÍNGE, mingi, s. f. 1. Obiect sferic (rar ovoidal), de diverse dimensiuni și greutăți, confecționat din cauciuc, piele, celuloid, material plastic etc. (umplut cu aer), care se folosește în diferite jocuri (sportive), în gimnastica medicală etc.; balon (1). 2. Joc cu mingea (1). [Var.: míngie s. f.] – Cf. sl. mêč.

  • Revelare Posted 20/03/2024 03:19

    MÍNGE ~i f. Obiect sferic, de diverse dimensiuni, elastic, care, fiind umplut cu aer, este folosit ca jucărie sau pentru a practica anumite jocuri sportive sau distractive. ~ de fotbal. [G.-D. mingii] /cf. sl. mĕci

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *