Clasificarea vocilor în muzică

Clasificarea vocilor în muzică

Atunci când îi vorbești unui om despre „voce” instinctiv se va duce cu gândul la muzică, fiind una dintre cele mai răspândite forme de divertisment din lume.

Vocile umane sunt unice și niciuna nu seamănă cu alta. Vocea fiecărui cântăreț are anumite caracteristici, calități și limite, lucruri care îi dau unicitate.

Registrul vocal, timbrul, frecvența și intensitatea se numără printre cele mai importante atribute.

Există mai multe sisteme de clasificare vocală, în special în muzica clasică. În articolul de astăzi îl vom aborda pe cel mai cunoscut dintre acestea.

În primul rând, există categorii distincte pentru vocile de femei și pentru cele de bărbați.

Vocile feminine sunt împărțite în:

Soprană – Este cea mai înaltă voce din registrul feminin, cea care poate atinge cele mai de sus note. Partitura corespunzătoare unei voci de soprană se notează întotdeauna în cheia sol.

Mezzosoprană – Registrul acesta îmbină amplitudinea și adâncimea contraltoului cu o întindere mare și cu o penetrație de soprană.

Alto – Este o cântăreață al cărei întindere vocală corespunde registrului grav

Contralto – Este cea mai joasă voce feminină,  foarte rar întâlnită. Contraltistele au cea mai joasă întindere vocală a vocii umane feminine, cu cea mai joasă tesitură.

Vocile masculine sunt împărțite în:

Contratenor – Un contratenor este un solist vocal care, printr-un efort de rezonanță toracică, reușește să cânte cu voce de contralto (între tenor și mezzosoprană) sau chiar de mezzosoprană (foarte rar ca o soprană). Pentru aceasta el folosește așa-numita voce de cap. De punctat că este o voce foarte rară.

Tenor – Un cântăreț cu un ambitus vocal ce pornește de la Do din octava mică și merge până în La din octava I în muzica corală, sau până în Do2 în muzica de operă. Dacă dăm la o parte vocile rare ale contratenorilor, tenorul este cea mai înaltă voce bărbătească.

Bariton – Este cel mai răspândit tip de voce masculină din lume și oferă și cele mai multe posibilități posesorului său. Este un timbru intermediar, situat între tenor și bas.

Muzica corală scrisă pentru voce de bariton se întinde între La de sub Do median până la Fa de deasupra lui Do median.

Bas – Este registrul cel mai jos al vocii bărbătești, dar și sunetul cel mai grav al unui acord muzical. De asemenea și cântărețul a cărui voce se plasează în acest registru este numit bas.

În fiecare dintre aceste categorii majore există mai multe subcategorii care identifică calități vocale specifice.

Foto: Pexels

Tabăra de Televiziune pentru copii, 22-28 octombrie 2022

 

Unde? La Bușteni, județul Prahova. Sunt 30 de locuri disponibile în această tabără!

Ce facem în Tabără?

Pe parcursul taberei vom avea activități de dicție, actorie, televiziune, radio, activități sportive, pictură, drumeții și, desigur, distracție și voie bună. Vor fi realizate filmări cu fiecare copil la activitățile de televiziune și actorie și înregistrări audio la orele de radio.

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *