Claritatea vocii în public speaking

Claritatea vocii în public speaking

Cât de clară e vocea ta? Întâmpini probleme atunci când vorbești în public? Indiferent de răspunsul tău, există cazuri în care chiar și cei mai experimentați vorbitori în public cad victime problemelor de vorbire pe durata discursului.

Cea mai mare problemă pe care o au unii vorbitori este legată de faptul că nu dețin o hartă a speech-ului. Este foarte greu să fii atent și la modul în care pronunți cuvintele atunci când mai trebuie să te gândești și la următorul subiect din program. Dacă reușești să îți faci un plan pe care să îl respecți atunci când vorbești în fața oamenilor, cuvintele vor avea automat mai multă direcție și acele pauze de vorbire nedorite vor dispărea.

De asemenea, o altă barieră între tine și claritatea discursului tău este reprezentată de dicție, de modul în care pronunți și articulezi sunetele. Pronunția este termenul general pentru felul în care un cuvânt este rostit. Dacă vrei ca accentul tău să se modifice, schimbă-ți pronunția. Pentru ca un discurs să sune clar, dicția ta trebuie să fie una bună.

Oamenii obișnuiesc să pronunțe cuvintele într-un mod mai relaxat, nu așa cum sunt ele scrise în dicționar, dar pe parcursul unei prezentări se cere o pronunție ideală, tocmai pentru că în cazul de față nu vorbim de o discuție amicală, ci de una oficială în cadrul căreia vorbitorul are un mesaj de transmis.

În cazul în care ai probleme cu pronunția, cel mai bine ar fi să apelezi la un specialist care te poate ajuta să îți antrenezi corzile vocale, limba și mușchii feței, în funcție de problema pe care o ai. Schimbările se vor vedea chiar de la primul exercițiu de dicție făcut sub îndrumarea unui trainer.

Nu mai sta pe gânduri. Vino la un curs de dicție personalizat.

“Ăăăăăăă”

Oamenii în fața cărora vorbești se așteaptă să primească un mesaj de la tine. Acest mesaj nu trebuie distrus de pauze care nu-și au rostul într-un discurs. Mă refer aici la pauzele de tip “ăăăăă” în care tu îți formulezi în minte următoarea ideea pe care urmează să o transmiți. Acestea trebuie eliminate complet. Pe lângă faptul că se pot transforma în ticuri, aceste ăăăăă-uri sunt extrem de deranjante pentru ascultător. Dacă vrei să afli cum să scapi de ele, poți citi acest articol.

FOTO: TED


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *