Cine a fost primul „huligan”? Alți cinci oameni care au „rămas” și în dicționar

Cine a fost primul „huligan”? Alți cinci oameni care au „rămas” și în dicționar

Unii termeni pe care îi folosim în limbaj de zi cu zi au origini la care foarte puțini ne-am gândi. Unele par cuvinte comune, care au existat de când lumea. Totuși, acestea provin de la oameni cu realizări remarcabile, care au revoluționat epocile în care au trăit. De aceea, nu au lăsat în urmă numai invenții și descoperiri, ci și cuvinte.

Există și un termen de specialitate care definește acest fenomen: eponim. Pe scurt se referă la personaje ale căror nume proprii ajung să desemneze o altă entitate decât cea pe care au numit-o inițial.

Vom afla, în continuare, cine a dat numele rasei de câini Doberman, cine a fost primul „huligan” sau de unde vine denumirea lavalieră.

Doberman

Contrar așteptărilor, rasa de câini „doberman” este rezultatul unei încrucișări, iar numele vine de la cel care a obținut în final această rasă: de la germanul Friedrich Ludwig Dobermann.

Era hingher, paznic de noapte al unui adăpost public pentru câini și perceptor de impozite. Dobermann a vrut o rasă care să-l apere, mai ales în meseria de perceptor. Așa a obținut, după mai multe încrucișări, Dobermanul.

Huligan

Termenul a apărut pentru prima dată în rapoartele poliției londoneze din 1894, referindu-se la numele unei bande de tineri – Hooligan Boys.

Alte teorii spun că numele provine de la Patrick Hooligan, un hoț de origine irlandeză. Acesta ar fi primul „huligan” din istorie.

În DEX, termenul este considerat ca având origini în limba rusă.

Lavalieră

Lavaliera este o cravată lată, cu nod în formă de fundă, asemănătoare papionului, purtată de bărbați și femei, dar care și-a pierdut din popularitate în zilele noastre. Ea este asociată cu numele lui Louise Françoise de La Baume Le Blanc, ducesă de La Vallière și amantă a lui Ludovic al XIV-lea, după ce pictorii au început să reprezinte această cravată lată cu un nod flexibil spre sfârșitul secolului al XIX-lea.

Joben

Poate pare surprinzător, însă Bucureștiul a fost un factor decisiv în apariția termenului „joben”, pălărie popularizată de magicieni.

Cuvântul provine de la numele pălărierului francez Jobin, stabilit în Bucureşti la mijlocul secolului al XIX-lea şi care avea un magazin pe Calea Victoriei.

Jacuzzi

Jacuzzi este o companie care se ocupă cu producția de cazi cu hidromasaj.

Istoria „Jacuzzi” începe în jurul anului 1900, mai mulți frați cu numele de familie Jacuzzi au emigrat din Italia în Statele Unite.

Roy Jacuzzi și Candido Jacuzzi ar fi responsabili de invenția și popularizarea mărcii, derivată chiar de la numele lor.

Tabăra de Televiziune pentru copii, 22-28 octombrie 2022

 

Unde? La Bușteni, județul Prahova. Sunt 30 de locuri disponibile în această tabără!

Ce facem în Tabără?

Pe parcursul taberei vom avea activități de dicție, actorie, televiziune, radio, activități sportive, pictură, drumeții și, desigur, distracție și voie bună. Vor fi realizate filmări cu fiecare copil la activitățile de televiziune și actorie și înregistrări audio la orele de radio.

Foto: Pexels

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *