Cinci lucruri de EVITAT într-un CV

Cinci lucruri de EVITAT într-un CV
În mediul de afaceri CV-ul este, probabil, cheia care deschide ușa către piața muncii pentru orice persoană.

 

 

Termenul este o abreviere de la Curriculum Vitae, o expresie în limba latină a cărei traducere este „istoricul vieţii”.

CV-ul este necesar mai ales în primii ani de carieră, iar în timp unele persoane capătă un renume astfel încât nu mai au nevoie de un asemenea document. Cariera vorbește de la sine.

Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca el să dispară  din procedura de angajare.

Pentru că este necesar mai ales cuiva la început de drum, ți-am pregătit o serie de sfaturi și o listă cu cinci lucruri de EVITAT atunci când îți construiești un CV.

Greșeli de scriere

Probabil că unul dintre cele mai importante lucruri în construirea unui CV este limbajul pe care îl folosești. Potențialul angajator nu îți va acorda șansa unui interviu dacă CV-ul tău este neîngrijit și conține greșeli de scriere și punctuație.

Ține minte, un loc de muncă implică responsabilități. Angajatorul, probabil, se va gândi că odată ce nu ai reușit să construiești un CV bun, nu vei reuși să duci la capăt nici sarcinile de serviciu.

Recitește CV-ul de mai multe ori înainte de a-l trimite. (Cartea „613 greșeli gramaticale în limba română” este disponibilă, AICI).

Frazele prea lungi

Foarte important este ca CV-ul să fie construit într-un stil minimalist. Nimeni nu vrea să își piardă timpul cu descrieri lungi și cuvinte pline de emfază.

Frazele pe care le folosești trebuie să fie scurte, dar bine alese, astfel încât să îi creezi celui care citește o idee despre cine ești și ce faci, dar să îi stârnești și curiozitatea. Dacă reușești acest lucru, va urma și proba interviului față în față.

Tine minte: spune cât mai multe lucruri, cu cât mai puține cuvinte.

Scrie cu diacritice! Exprimă profesionalism și, cel mai important, te ajută să eviți momentele penibile în care un cuvânt poate fi înțeles anapoda.

Un e-mail neprofesional

Unul dintre primele lucruri trecute într-un CV este adresa e-mail. Trebuie să folosești un mail profesional. Cel care citește nu te va lua în serios dacă folosești ca adresă de contact un e-mail pe care l-ai creat în liceu alături de colegii cu care te jucai pe internet.

Multe dintre CV-uri sunt respinse din acest motiv.

Cel mai simplu sfat în acest caz: folosește-te de propriul nume. Astfel, vei avea un e-mail serios, care va induce din start ideea de profesionalism.

Lucruri neadevărate despre tine

Cu siguranță, toți potențialii angajatori își doresc sinceritate în CV-uri. Menționează doar lucruri pe care le-ai făcut și la care te pricepi.

Toată lumea apreciază când cineva își recunoaște neajunsurile.

Mai devreme sau mai târziu va ieși la iveală că un om nu posedă o anumită abilitate pe care în mod neadevărat a menționat-o în CV, punct în care încrederea celor din jur se va diminiua sau chiar va dispărea.

CV-ul nu este cont de Instagram

Nu confunda CV-ul cu o rețea socială, cum este Instagramul. De aceea, încearcă să atașezi o fotografie serioasă, care să emane la rândul său profesionalism. Deci, exclus să folosești o fotografie din ultima excursie la mare.

Nu trece detalii legate de ultimul loc de muncă: salariul de acolo sau motivul plecării.

De asemenea, nu atașa la CV conturile de Facebook sau Instagram, angajatorii nu vor acest lucru.

Un CV cu un număr mare de pagini nu înseamnă automat și un CV eficient care să își atingă scopul. CV-ul trebuie să stârnească curiozitatea și să aducă în atenția destinatarului lucrurile relevante. Astfel de CV-uri te vor scoate în evidență, mai ales pentru că angajatorul va primi exact informațiile pe care are nevoie să le știe.

De asemenea, ține minte că atunci când oferi seriozitate și profesionalism, trebuie să primești la rândul tău același lucru.

Foto: Pexels

 

Atelier de storytelling, pe 26 ianuarie 2023, cu scriitoarea Carmen Ivanov

 

Curs de Voice Over, în 14-15 ianuarie 2023, la București

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 661

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *