Cinci expresii și originile lor. De unde vine „nici în clin, nici în mânecă”

Cinci expresii și originile lor. De unde vine „nici în clin, nici în mânecă”
Probabil te-ai întrebat de multe ori ce înseamnă expresii ca „a vinde pielea ursului din pădure”, „nici în clin, nici în mânecă” sau „s-a dus pe apa sâmbetei”.

 

Astăzi îți prezint originile și explicațiile a cinci expresii pe care cu siguranță le-ai folosit și tu.

#1  A vinde pielea ursului din pădure

Înseamnă a promite un lucru pe care nu îl ai. Expresia a fost preluată din fabula „Ursul şi cei doi prieteni”, scrisă de La Fontaine.

Doi prieteni i-au promis unui blănar pielea unui urs care încă era viu, însă când au mers în pădure şi l-au întâlnit, n-au mai reușit să îi ia și pielea.

Unul dintre ei s-a urcat în copac, iar celălalt a făcut pe mortul. Morala: nu promite ceva ce nu poți onora.

#2 Muncă de Sisif

Este o expresie folosită atunci când cineva are de îndeplinit o muncă grea și fără prea mari beneficii. Sisif a fost pedepsit de zei să urce un munte din infern cu o stâncă uriaşă în spate.

De fiecare dată când Sisif ajungea în vârf, stânca aluneca și trebuia să o ia de la capăt.

#3 Nici în clin, nici în mânecă

Expresia, pe scurt, înseamnă că două lucruri nu au nimic în comun. Orginea expresiei nu este foarte clară, existând mai multe teorii. Una dintre ele este legată de semnificația cuvântului „clin”, care este o bucată de pânză sau de stofă utilizată pentru a lărgi unele confecții.

De aici: „nici în clin, nici în mânecă”.

O altă explicație este atribuită oamenilor care în vechime locuiau în satele Transilvaniei, care atunci când mergeau cu carul la deal spuneau „în mânec”, iar când coborau spuneau „în clin”.

#4  In vino veritas – în vin este adevărul

Expresie veche de peste 2000 de ani, cu origini în mitologia grecilor, unde se mergea pe principiul că omul la băutură „își dezleagă limba” și atunci dezvăluie secrete pe care le-ar ascunde dacă ar fi treaz.

#5 S-a dus pe apa sâmbetei

Apa sâmbetei era, într-o veche credință, un râu care se vărsa în Iad. Se credea că râul izvorăște de sub Pomul vieții aflat în Rai. În final, fiind hotarul dintre cele două lumi, „lumea văzută” și „lumea nevăzută”.

 

Tabăra de Televiziune pentru copii, 22-28 octombrie 2022

 

Unde? La Bușteni, județul Prahova. Sunt 30 de locuri disponibile în această tabără!

Ce facem în Tabără?

Pe parcursul taberei vom avea activități de dicție, actorie, televiziune, radio, activități sportive, pictură, drumeții și, desigur, distracție și voie bună. Vor fi realizate filmări cu fiecare copil la activitățile de televiziune și actorie și înregistrări audio la orele de radio.

Foto: Pexels

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 2648

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *