Cinci exerciții de dicție pe care le poți face dimineața

Cinci exerciții de dicție pe care le poți face dimineața

Dicția este cartea de vizită a fiecărei persoane, indiferent că lucrează în media, în digital, ca agent imobiliar sau ca profesor universitar. Mesajul va avea un impact puternic doar atunci când este transmis clar, la un volum potrivit și cu un ritm adecvat.

Vă prezentăm o serie de exerciții de dicție utile care pot fi făcute în fiecare dimineața și care îți vor dezvolta un limbaj îngrijit și ceva mai clar.

În primul rând, trebuie să începi cu câteva exerciții de încălzire. Două dintre ele, pe scurt:

  • Trageţi puternic de colţurile gurii, printr-un zâmbet forţat şi pronunţaţi cu voce tare grupul de sunete: x-o-x-o. Acest exerciţiu va contribui la flexibilitatea muşchilor faciali. Se execută timp de 20 de secunde.
  • Pronunţaţi un b prelung şi vibrat. Încercaţi să vă folosiţi doar de buze pentru a emite acest sunet, iar durata sa ar trebui să fie de minimum 5 secunde, după care exerciţiul se reia.

Exercițiile sunt extrase din manualul „Șase sași în șase saci”, de Carmen Ivanov. Îl puteți comanda de AICI.

CURS DE DICȚIE

Citiţi cât puteţi de repede fiecare exercițiu, fără oprire, de minimum trei ori! Ar fi util să vă înregistrați cu ajutorul telefonului, iar la final să vă autoevaluați.

#1 Toată chestia constă într-un ax perpendicular pe metafox și lipit cu picufalst de sus ex, în jos ex, seamănă cu o corocoropletniță sau o corocorpletniță de jos ex, în sus ex, seamănă cu o caracatochifelniță mixindrilică și incococefedestrabilă, iar privită de-a dreptul nu este decât o biribistrocizare de pomină.

#2 Unui tâmplar i s-a întâmplat o întâmplare. Alt tâmplar, auzind de întâmplarea tâmplarului de la tâmplărie, a venit și s-a lovit cu tâmpla de tâmplăria tâmplarului cu întâmplarea. 

#3 Cosaşul Saşa când coseşte, cât şase saşi saşul coseşte. Şi-n sus şi-n jos de casa sa, coseşte saşul şi-n şosea. Şi şase case Saşa-şi ştie. Ce şansă!… Saşa-şi spuse sieşi!

#4 Stanca stă-n castan ca Stan. 

#5 Ploua abundent, formând un aliniament alienabil apoteotic, ilustrat atent în intangibilitatea furtunii ireversibile. 

Nu uitați, dicția trebuie perfecționată constant, altfel se pierde, exact cum se întâmplă cu mușchii unui atlet care renunță la sport.

Inclusiv în viața de zi cu zi este foarte important să pronunțăm cuvintele în întregime, să nu mâncăm sunete și să ne ajustăm volumul vocii în funcție de încăpere și de numărul de persoane cu care discutăm.

Poți opta pentru un curs de dicție personalizat sau pentru un curs de voice-over.

Tabăra TV Dicție.ro copii: 11-17  iulie 2022 (7 zile/6 nopți)

Unde? La Voineasa, județul Vâlcea. 34 de locuri sunt disponibile în această tabără! Pentru a rezerva un loc trebuie efectuată înscrierea și achitat un avans de 500 de lei nerambursabil. Costul total al taberei este de 2400 de lei.

Foto: Pexels

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

 

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *