Cele mai rare limbi vorbite pe glob

Cele mai rare limbi vorbite pe glob

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai puțin vorbite limbi de pe Terra?

Dacă printre cele mai vorbite se numără chineza, spaniola, engleza, araba și hindi, folosite de sute de milioane de oameni de pe Planetă, la polul opus regăsim dialecte considerate pe cale de dispariție.

Din cele aproximativ 7.000 de limbi vorbite în prezent în întreaga lume, lingviștii prevăd că aproape jumătate sunt în pericol de dispariție până la sfârșitul acestui secol, relata publicația britanică The Guardian.

Astăzi o să trecem în revinstă câteva dintre aceste dialecte rar întâlnite, conform celor mai recente studii:

# Chamicuro este o limbă latino-americană care s-a vorbit în Peru. La momentul actual nu mai există vorbitori, însă există un dicționar care conține cuvinte în Chamicuro. Limba a fost folosită în interiorul unei comunități care locuia de-a lungul unui afluent al râului Huallaga.

# Ongota este o limbă din sud-vestul Etiopiei. UNESCO a raportat, în 2012, că dintr-o populație etnică totală de 115 oameni, au rămas doar 12 vorbitori nativi. Restul micului sat de pe malul de vest al râului Weito a adoptat limba tsamai.

# Pirahã, sau Múra-Pirahã, este limba vorbită de un popor izolat, Pirahã, din Brazilia. Cele mai recente studii, vechi de câțiva ani, arătau că are între 250 și 380 de vorbitori.

# Ormuri este o limbă iraniană vorbită în sud-estul Afganistanului și Waziristan. Aparține unui trib vechi de 2300 de ani și avea 6.000 de vorbitori în 2004.

# Sarcee este o limbă vorbită de națiunea Tsuutʼina, popor nord-american. Această limbă avea 150 de vorbitori în 2016.

Ce cursuri te așteaptă în această toamnă

Pentru toamna anului 2022, Dicție.ro ți-a pregătit o mulțime de cursuri. Ai probleme cu un anumit sunet, vrei să-ți lucrezi vocea și să cunoști tainele voice-overului, ai emoții atunci când ții o prezentare, vrei să-ți vezi copilul la TV?

Sunt disponibile cursuri de voice over, lecții personalizate de dicție, de public speaking și mediatraining.

Găsești mai multe detalii pe Dicție.ro

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *