Ce înseamnă SENS PEIORATIV?

Ce înseamnă SENS PEIORATIV?

Limba română este complexă și plină de subtilități. În funcție de intonație și contextul în care este folosit un cuvânt, acesta  poate exprima lucruri diferite.

De pildă, unii termeni aparent inofensivi pot căpăta rapid conotații negative.

Așadar, unele cuvinte sunt folosite în SENS PEIORATIV. Ce înseamnă acest lucru?

Dicționarele arată că atunci când cineva folosește o afirmație sau un cuvânt în sens peiorativ are intenția de a pune într-o lumină depreciativă subiectul pe care-l discută.

PEIORATÍV, -Ă, peiorativi, -e, adj. (Despre cuvinte, expresii, afirmații etc.) Care are sens defavorabil; depreciativ, disprețuitor; (despre sensul cuvintelor, al contextelor etc.) defavorabil, depreciativ; (despre afixe) care dă un sens depreciativ cuvântului la care se atașează. [Pr.: pe-io-. – Var.: pejoratív, -ă adj.] – Din fr. péjoratif.

În timp, au fost folosite în sens peiorativ foarte multe cuvinte care fac referire la minoritățile etnice sau la minoritățile sexuale. Contează foarte mult tonul folosit, linia între sensul de bază al unui cuvânt și folosirea acestuia într-un sens discriminator, de exemplu, este foarte subțire.

Foto: Pexels

 

Curs Voice Over: 04-05 februarie 2023 | Fii tu vocea reclamelor radio-TV

 

 

Curs de radio, din 07 februarie 2023, la București

 

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *