Ce înseamnă expresia „boala lui Calache”?

Ce înseamnă expresia „boala lui Calache”?
Cine a fost „Calache” și ce era, de fapt, boala de care suferea acesta? Probabil ai folosit și tu expresia „boala lui Calache”. Te-ai întrebat vreodată de unde vine și ce înseamnă?

 

Expresia e utilizată, de multe ori, cu sensuri greșite.

Din start trebuie menționat că „boala” de care suferea Calache nu era chiar o boală, în sens medical. Explicația, pe scurt:

„Boala lui Calache” este, simplu, LENEA.

Cine a fost Calache?

 

Cine a fost Calache și cum a luat naștere expresia „boala lui Calache”? Explicația, în continuare:

Cele mai multe surse plasează originea expresiei în secolul XVII, când în Țările române treceau prin epoca fanariotă. În perioada respectivă, un anume hangiu, Mihalache, devine foarte bogat, grație hanului pe care îl deținea.

Mihalache avea și un fiu pe care-l alinta „Calache”. Pentru că provenea dintr-o familie bogată, tânărul Calache nu era preocupat de viitor. Nu muncea, iar mare parte a timpului fie dormea, fie petrecea, mânca și bea.

Mihalache, pentru că era influent, ar fi vrut să-l impună pe Calache într-o funcție administrativă importantă, însă din cauza „bolii” sale, tânărul nu a fost acceptat de Înalta Poartă a Imperiului Otoman.

Calache nu era singurul din epoca sa cu un astfel de comportament, dar a ajuns cel mai vestit. Despre „boala lui Calache” se vorbește și astăzi.

Foto: Pexels

Curs de Voice Over, în 14-15 ianuarie 2023, la București

 

Atelier de storytelling, pe 08 decembrie 2022, cu scriitoarea Carmen Ivanov

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *