Ce abilități îți trebuie pentru a participa la o dezbatere?

Ce abilități îți trebuie pentru a participa la o dezbatere?

Pentru a îndeplini criteriile unei dezbateri, va trebui să dezvolți anumite abilități, cum ar fi:

Intervențiile tale verbale trebuie să fie relevante pentru subiectul discutat;

Oferă dovezi ori de câte ori poți și nu părerea ta personală;

Trebuie să-ți lași deoparte părerile personale și să rămâi obiectiv atunci când dezbați un subiect, astfel încât argumentul tău să rămână logic. Poți fi pasionat de un subiect, dar interesul se poate transforma în agresivitate și pasiunea se poate transforma în supărare.

Ia în considerare gradul de atenție al publicului – fă ca ceea ce spui sau modul în care spui să fie interesant, de exemplu, nu prezenta doar o mulțime de statistici complicate și obositoare.

Folosește-te de elementele retoricii pentru a convinge – utilizează cei trei piloni ai retoricii:

  • Ethos – etic
  • Pathos – emoțional
  • Logos – logic

 

🔎🔎🔎 Vezi și:

Cele 3 reguli ale lui Aristotel

 

Folosește notițe, dar păstrează-le scurte și bine organizate. Utilizează o altă bucată de hârtie pentru dezaprobări.

Gândește comparativ întrebându-te „Cum se compară planul meu cu ceea ce se întâmplă acum/ce s-ar întâmpla dacă cealaltă echipă ar câștiga?” Poți câștiga dezbaterea dacă poți face afirmații comparative despre modul în care argumentele tale contează mai mult decât cele ale echipei adverse.

Spune glume doar dacă ești în mod natural bun la asta, altfel acest lucru poate fi un dezavantaj.

Flexibilitatea este importantă deoarece s-ar putea să ți se aloce partea cu care nu ești de acord. Va trebui să muncești din greu pentru a-ți depăși opiniile. De asemenea, utilizează această perspectivă pentru a te gândi la potențialele argumente pe care le-ai putea prezenta și apoi planifică contraargumentele.

Dicția este vitală. Și tot ea este și cartea noastră de vizită. Vrei totuși să fii auzit și vrei ca mesajul tău să fie înțeles din prima. Așadar nu uita să exersezi cel puțin 30 de minute în fiecare zi.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *